Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SERTÉSLEXIKON 60.

2018.11.26

SERTÉSLEXIKON

KÍNAI FALATOK (HOLLANDIA-DUAN-KÍNAI)
Elkészítése:
Lisztből vízzel nem túl kemény tésztát gyúrunk. Először hosszú rudakat sodrunk belőle (kb. 2 cm átmérőjű), apró darabokat tépünk, gömbölyítjük, majd kis korongokat nyújtunk belőle (kb. 8 cm átmérőjű), úgy, hogy kívülről-befelé nyújtjuk a tésztát, hogy a közepe ne legyen túl vékony. A korongokat megtöltjük, kis hajókat formázunk belőle és kevés forró olajon megsütjük.
Töltelék:
darált sertéshúst összekeverünk tojással, apróra vágott póréhagymával, kevés reszelt gyömbérrel, szójaszósszal, sóval, borssal.

KÍNAI KEL-TEKERCSEK SERTÉSHÚSSAL TÖLTVE
Elkészítési idő: 50 perc + párolás
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 1 közepes fej kínai kel, 1 kisebb sárgarépa, 1 húsos zöldpaprika, 10 dkg csiperkegomba, 1 ek búzakeményítő, 1 tojás, 1 kiskanál, csípős paprikakrém, 2 ek szójaszósz

Elkészítése:
A kínai kelt leveleire bontjuk és leforrázzuk. A lecsöpögtetett leveleket, tenyérnyi darabokra vágjuk, a vastag, húsos szárat kimetsszük. A sertéshúst finomra daráljuk, majd a megtisztított és apróra vagdalt sárgarépával, gombával és zöldpaprikával összekeverjük.
Hozzáadjuk a leeső kellevél-darabkákat szintén fölaprítva, a búzakeményítőt, a tojást, a szójaszószt, a paprikakrémet és jól összedolgozzuk.
A húsos tölteléket a kellevelekre halmozzuk, két végét behajtjuk és fölgöngyöljük. A tekercseket zöldségpároló rácsra fektetjük, és egy fazékba tesszük.
Vizet öntünk alá, és lefedve 20-25 percig pároljuk.
Melegen kínáljuk.

KÍNAI LEVES
Hozzávalók:
20 dkg kicsontozott sertéskaraj, 8 szál újhagyma, 20 dkg fehér káposzta, 1 evőkanál olaj, 2 húsleves kocka, 2 evőkanál szójamártás, 10 dkg üvegtészta, késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítése:
A káposztát nagyon vékonyra legyaluljuk, a hagymát átlósan vékonyan felszeleteljük. A húst is vékony laskára vágjuk, és az olajon, erős lángon öt percig kevergetve sütjük. Másfél liter vízzel felengedjük, a húsleveskockát beledobjuk és szójamártással, meg gyömbérrel ízesítjük.
10 percig forraljuk, majd a tésztát belefőzzük.

KÍNAI RAVIOLI - "WON-TON"
Hozzávalók 32 tésztához:
250 g finomliszt, 1 tojás, 1-1,5 dl víz, só
A töltelékhez:
250 g főtt, darált sertéshús (marha-, szárnyas- vagy halhús, rák is lehet), 1 kis fej hagyma, 2 ek szójaszósz, 1 ek száraz sherry vagy portói bor, 1 csipet gyömbérpor (1 késhegynyi friss, vágott gyömbér), só, bors
Továbbá:
1-1,5 dl tyúkhúsleves a kifőzéshez

Elkészítése:
A lisztet, a sót és a tojást összegyúrjuk annyi vízzel, hogy kemény, fényes tésztát kapjunk (a tojást el is hagyhatjuk, de akkor meleg vízzel dolgozunk, benedvesített konyharuhába göngyöljük, és fél órát pihentetjük.)
Közben a hagymát finomra vágjuk, a tölteléknél felsorolt hozzávalókat összedolgozzuk - természetesen tetszés szerinti párolt zöldségekkel gazdagíthatjuk! - sózzuk, borsozzuk.
A tésztát két részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk egy nem túl vékony, kb. 40 x 40 cm-es lapra, egy-egy lapból 4 x 4, azaz 16 db 10 x 10 cm-es négyzetet vágunk ki (dolgozzunk pontosan, hogy szép, formás "fecske farkokat" tudjunk alkotni!). Minden négyzet közepére egy kanálka tölteléket púpozunk, a széleket megkenjük vizes kenőtollal, átlósan egymásra hajtjuk, jól lenyomkodjuk (a töltelék körül is), majd a hosszanti oldalon, a töltelék alá nyúlva, egy csepp víz segítségével, összecsippentjük-nyomjuk a tésztát, amelynek a két csúcsa ilyenformán csinos "fecskefarkot" képez majd, a szemben lévő csúcs pedig bóbitaszerűen felágaskodik. Forrásban lévő húslevesben, gyakran, de kíméletesen megkeverve, nehogy összeragadjanak vagy leragadjanak a lábas aljára, kb. 5-7 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul.
Tálalhatjuk a levessel együtt, amihez még valamilyen párolt zöldséget (pl. leveles spenót, gomba, káposzta, póré) és egy kevés szójamártást adunk, vagy a húslevesből kiszedve, különféle pikáns, édes-savanyú mártásokkal vagy egyszerűen csak szezámolajjal meglocsolva.

KÍNAI SERTÉSCSÍKOK
Hozzávalók:
1 ek kínai szója (folyékony), 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt bors. 40 dkg sertéshús, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 piros, 1 sárga és 1 zöld színű paprika, 1 teáskanál szezámmag-olaj (étolajjal is helyettesíthető), 1 db tyúkhúsleves kocka 2.5 dl vízzel felfőzve (furcsán hangzik, de összejönnek az ízek), 3 ek hoisin vagy chili-szósz, 1 ek rizsliszt (lehet rendes liszt is)

Elkészítése:
A szóját, a gyömbért és a borsot összekeverjük egy tálban és hozzátesszük a csíkokra vágott húst. Jól összekeverjük, és 15 percre a hűtőbe tesszük. Közben felaprítjuk a hagymákat és félbevágva, kicsumázva felszeleteljük a paprikákat.
A wok edényben felforrósítjuk (villanytűzhelyen max 3-as fokozaton), a zsiradékot és beledobjuk a hagymát és a paprikaszeleteket. Állandóan forgatva 5 percig sütjük az egészet, és ezután hozzátesszük, a kicsöpögtetett húst. Fedő alatt tovább sütjük a keveréket, amíg a hús át nem sül. Eközben összekeverjük a tyúkhúsleves-lét a liszttel és a szósszal, majd hozzáöntjük a többihez.
Ahogy egy picit is besűrűsödött már kész és azonnal tálaljuk főtt rizzsel.
(Az egész kb. 1/2 óráig tart, hiszen a rizst előre is feltehetjük főni.)
Ha nincs kedvünk rizst főzni, kenyérrel is finom, és jót lehet tunkolni a szaftjából.

KÍNAI SERTÉSHÚS, TOJÁSOS RIZZSEL
Hozzávalók 4 főre:
200 g rizs, 350 g szűzpecsenye, 2 tk kínai öt fűszer-keverék, 25 g étkezési keményítő, 3 tojás, 25 g barna cukor, 2 ek olaj, 1 vöröshagyma, apró kockákra vágva, 2 gerezd fokhagyma, 100 g sárgarépa, kockákra vágva, 1 piros paprika, kockákra vágva, 100 g zöldborsó, 15 g vaj, só, bors

Elkészítése:
A rizst megmossuk. Majd enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük. A szűzpecsenyét megmossuk, szárazra töröljük, vékony szeletekre vágjuk. Az öt fűszer-keveréket elkeverjük az étkezési keményítővel, 1 tojással és a cukorral. A húst hozzáadjuk, és jól összekeverjük.
Az olajat felforrósítjuk egy wokban.
A húst benne ropogósra sütjük, majd kivesszük, és melegen tartjuk.
A wokba tesszük most a hagymát, paprikát, sárgarépát, zöldborsót és a zúzott fokhagymát, és 5 percig sütjük.
A húst visszatesszük a wokba, a rizst is hozzáadjuk, és további 5 percig sütjük.
A megmaradt 2 tojást felverjük, sózzuk, borsozzuk.
A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, és egy omlettet sütünk.
Az omlettet vékony csíkokra vágjuk, és a rizses húshoz keverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SERTÉSLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.