Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 10.

2017.03.05

SONKÁS LEXIKON

SONKÁS BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók:
3 dl burgonyapehely, 2 dl tej, 2 dl víz, 4 db egész tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg főtt füstölt tarja (vagy sonka), 1 evőkanál finomliszt, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál tormás mustár, 1 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál olaj és kevés liszt a felfújtformához

Elkészítése:
Egy mély tálban a tejet a vízzel összeöntöm és beleszórom a burgonyapelyhet. Megsózom, megborsozom, összekeverem. Legalább tíz percig hagyom állni, azután újból átkeverem. Közben a sonkát apró kockákra vágom. A tojásokat szétválasztva a sárgákat jól kikeverem az olvasztott, de már hideg vajjal, majd hozzákeverem a lisztet és a mustárt. A tojáskeveréket beledolgozom a burgonyamasszába, ezután hozzákeverem a tormát, a nagyon apróra metélt sonkakockákat, valamint a tojások fehérjéből vert kemény habot. Egy felfújtformát az olajjal kikenek, kevés liszttel meghintem, és belesimítom a burgonyás masszát. Előmelegített forró sütőbe tolom, és közepes lángon addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára a masszából már semmi sem tapad. (Ha a teteje idő előtt, vagyis azelőtt barnulna, hogy átsült, egy alufólia lapot ráborítok.)
A sütést, közvetlenül a tálalás előtti időre kell időzíteni a sütését, mert hamar összeesik.
Meleg tálra borítom, négy cikkre vágom és reszelt sajttal azonnal lehintve, forró tányérokra rakom.

SONKÁS BURGONYAVAGDALT
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg, előző nap héjában megfőtt (dermedt) burgonya, 15 dkg főtt tarja vagy sonka (esetleg 10 dkg párizsi és 5 dkg húsos füstölt szalonna), 2 tojás, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ugyanennyi majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A meghámozott főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a sonkát a húsdarálón ledaráljuk, majd összedolgozzuk a felveretlen, nyers tojásokkal és a fűszerekkel. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és nedves kézzel 8 fasírtpogácsát formázunk belőle. Zsemlemorzsában megforgatjuk, és egy kikent tepsire fektetjük, szorosan egymás mellé. A megmaradt olajjal, kenőtoll segítségével bekenjük a tetejüket, majd az előmelegített forró sütőbe toljuk, és megsütjük előbb az egyik, majd megfordítva a másik oldalát. (A megfordítás után ugyancsak bekenjük a tetejüket kevés olajjal.)
Bármilyen köret vagy saláta és savanyúság jó mellé.

SONKÁS CANAPÉ
Elkészítése:
A kenyérszeleteket petrezselymes vajjal vékonyan megkenjük, pontosan a kenyérszelet nagyságára vágott sonkaszelettel borítjuk be.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.