Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 12.

2017.03.25

SONKÁS LEXIKON

SONKÁS KROKETT
Elkészítése:
Fél liter tejet kevés sóval, törött borssal felforralunk, és lassan, állandóan kevergetve, beleszórunk 12 deka búzadarát. A tűzön tovább keverve addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. A tűzről levesszük, összedolgozzuk 15-20 deka őrölt főtt füstölt hússal meg 10 deka reszelt sajttal, és lisztezett tányéron másfél ujjnyi vastagon, téglalap alakúra terítjük. Amikor teljesen kihűlt, éles késsel hosszúkás kroketteket vágunk belőle (ebből a mennyiségből kb. 16 krokett telik ki), és bő, forró olajban, élénk tűzön ropogós pirosra kisütjük. (Nem esik szét, annak ellenére, hogy nincs benne tojás!)
Fokhagymás sült paradicsommal kínáljuk.

SONKÁS-MÁJAS TÖLTÖTT PISZTRÁNG
Hozzávalók:
4 csirkemáj, 1 db kb. 1 kg-os pisztráng, 50 gr vaj, 50 gr nyers füstölt sonka, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 ek zsemlemorzsa, 1 közepes sárgarépa, 1 dl száraz fehérbor, 1 ek konyak, só

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, mindkét oldalán beirdaljuk, besózzuk. A májat és a sonkát apró kockákra vágjuk, habosra kikeverjük a vaj felével és a konyakkal, megtöltjük vele a halat, a nyílást bevarrjuk. A hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, a sárgarépát egészen apróra. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és a maradék vajon néhány percig pirítjuk, majd elkeverjük a borral, és egy hosszúkás tűzálló tál aljára simítjuk. Rátesszük a pisztrángot, alufóliával betakarjuk, előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) szép lassan pároljuk, levével olykor megöntözzük (kb. 20-25 perc). Ha a hal megpuhult, levesszük az alufóliát, és pirosra sütjük (kb. 20-25 perc).
Petrezselymes burgonyával vagy rizzsel, citromkarikákkal díszítve azonnal tálaljuk.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.