Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 14.

2019.03.03

SONKÁS LEXIKON

SONKÁS MAJONÉZ
Hozzávalók:
15 dkg főtt füstölt sonka, 1 dl sonkalé, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál natúr reszelt torma, kevés mustár, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A főtt sonkát kétszer átdaráljuk, hogy teljesen pépes legyen. A bort és a sonka főzőlevét összekeverjük, beletesszük a darált sonkát, és addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Ha kihűlt, belekeverjük a többi alapanyagot is. Hűtve kínáljuk.

SONKÁS PARASZTREGGELI
Hozzávalók 3 személyre:
75 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 vastag szelet (kb. 12 dkg) sonka, 3 csemegeuborka, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 3 tojás, fűszersó, fehér bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése:
A vöröshagymát felkockázzuk. A meghámozott burgonyákat felszeleteljük, és 3 evőkanál felforrósított olajon 10 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és további 5 perc alatt készre sütjük. Közben a sonkát és az uborkát felkockázzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk. A burgonyát megsózzuk, megborsozzuk, majd a tejszínnel felöntve felforraljuk. Alacsony hőfokon, fedő alatt körülbelül 4 percig főzzük. Sóval, borssal utána ízesítjük. Serpenyőben a maradék olajat felhevítjük, és 3 tükörtojást sütünk. Sóval, borssal meghintjük. A burgonyát a sonkával, az uborkával és a petrezselyemzölddel megszórjuk. A tükörtojásokat tetszés szerint a burgonya tetején vagy külön kínáljuk. Petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 30 perc

SONKÁS RIZS GOMBÁBAN (RICE AND HAM IN MUSHROOM)
Hozzávalók:
12 db gomba, 1 db vöröshagyma, 5 dkg bacon szalonna, 10 dkg füstölt sonka, 5 dkg főtt rizs, 4 db tojás, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, bors

Elkészítése:
Az apróra vagdalt szalonnát olvassza ki és párolja rajta üvegesre a finomra vágott hagymát. Dobja rá a gombák lereszelt szárát és a darált sonkát. Folyamatosan keverve főzze össze, majd forgassa bele a főtt rizst és az ízlése szerint adagolt fűszereket. Hagyja kissé kihűlni a keveréket. Ekkor töltse meg vele a gombafejeket, és fektesse azokat egymás mellé tűzálló tálba. A tojásokat verje fel a tejföllel és megsózva öntse a gombákra. A 180 fokra előmelegített sütőben fólia alatt süsse 25 percig, majd fólia nélkül pirítsa pirosra a tetejüket.

SONKÁS RIZS VALENCIA MÓDRA
Hozzávalók:
25 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg rizs, 3 paradicsompaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg füstölt szalonna, törött fekete bors, só

Elkészítése:
A nyers füstölt sonkát előző nap vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és kétszer ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A kis darabkákra metélt füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és zsírján sárgára fonnyasztjuk a hagymát, majd a darált sonkát rádobva, pirítjuk néhány percig. Hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és vékony csíkokra vagdalt paradicsompaprikát, a szétzúzott fokhagymát, törött borsot, és felöntjük 5 dl vízzel. Fedő alatt forraljuk 10 percig. Közben a rizst váltott vízben többször átmossuk, majd szitán lecsöpögtetjük, és hozzáadjuk a fövő sonkás raguhoz, a lehéjazott és szeletekre vágott paradicsommal együtt. Ez után még annyi vizet öntünk hozzá, hogy a rizses sonka fölött legalább 3 ujjnyival több legyen a víz. Felforraljuk, majd lefedve, forró sütőben, kis lángon puhára pároljuk. Akkor van készen, ha a rizsszemek megduzzadtak, és nincs leve.

Tálalás előtt villával óvatosan felkeverjük, és reszelt sajttal meghintve, fejes salátával kínáljuk.

SONKÁS SAJTMÁRTÁS
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 5 dkg reszelt parmezánsajt (vagy más), 20 dkg gépsonka, só, bors, csipet sáfrány

Elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, majd a lisztet kevergetve megfuttatjuk benne. Mielőtt megpirulna, a tejjel felöntjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tejszínnel és a tojássárgákkal elkeverjük (miután a tűzről lehúztuk). Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a vékony csíkokra metélt sonkát. Megsózzuk, megborsozzuk, csipet sáfránnyal szép sárga szint adunk neki. Mindezeket jól elkeverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.