Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 15

2019.04.01

SONKÁS LEXIKON

SONKÁS SAJTOS GRILLFALATKÁK
Hozzávalók:
8 szelet többnapos kenyér, 4 szelet eidami sajt, 4 szelet sonka, vaj

Elkészítése:
Vágja le a kenyérszeletek héját. Vágja egyforma, falatnyi darabokra. A hasonló méretre darabolt sonkából tegyen mindegyikre egyet-egyet, ezekre pedig sajtot. Takarja be a szendvicseket egy másik kenyérrel, amelyek felső felületét előzőleg megvajazott. Forró grillsütőben süsse barnára. Ketchupot adva hozzá, forrón kínálja.

SONKÁS TARHONYA 01.
Hozzávalók:
25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy egyéb csont nélküli füstölt hús, 25 dkg tarhonya, 1 dl vörösbor (nem édes), tej a sonka áztatásához, 1 fej vöröshagyma, 2 csokor zöldpetrezselyem, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, teáskanálnyi pirospaprika, kevés só, 2 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése:
A füstölt húst előző este annyi tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A tejből kivéve lecsöpögtetjük, és nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a tarhonyát, és barnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a darált sonkát, belekeverjük a pirospaprikát, ráöntjük a bort, és annyi vízzel egészítjük ki, hogy a tarhonya térfogatához képest dupla mennyiségű folyadék legyen rajta. Belekeverjük a nagyon finomra metélt zöldpetrezselymet, a megtisztított, apróra vagdalt vöröshagymát, a paradicsompürét, a szegfűszeget, a törött borsot és felforraljuk. Ezután lefedjük, és takaréklángon addig főzzük, amíg az összes folyadékot magába nem szívja. Süthetjük forró sütőben is. Amikor kész, megkóstoljuk, és ha nem elég sós, megsózzuk. (Vigyázzunk, mert a füstölt hús nagyon sós!) Ecetes saláta illik mellé.

SONKÁS TARHONYA 02.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 20 dkg bármilyen fajta főtt füstölt sonka (nem nagyon zsíros), 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só

Elkészítése:
A füstölt szalonnát és a sonkát nagy lyukú darálón ledarálom. A megtisztított vöröshagymát egészen apróra metélem. A szalonnás sonkát a hagymával együtt egyszerre lábosba rakom, és folytonos keverés közben kissé megpirítom. Ezután a tarhonyát rászórom, és tovább pirítom egészen addig, amíg a tészta szép világosbarna nem lesz. Meghintem a törött borssal, a sóval és a pástétomfűszerrel, végül annyi vizet öntök rá, amennyi az egész étel térfogatának a duplája. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg a tarhonya az összes folyadékot beszívja. Közvetlenül tálalás előtt a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra aprított petrezselyemzöldet rászórom, átforgatom és tejfölös uborkasalátával vagy kovászos uborkával kínálom.

SONKÁS TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók 4 személyre:
4 db keményre főtt tojás, 10 dkg darált sonkamaradék, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl kefir, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A kemény tojásokat hámozás után hosszában félbevágjuk, és a sárgákat úgy emeljük ki belőle, hogy a fehérjék ne sérüljenek meg. A sárgákat összekeverjük a darált sonkával, a mustárral, a reszelt hagymával, és ha szükséges, kevés sóval, borssal. A tojásfehérjékbe jól megpúpozva betöltjük a krémet. Egy hosszúkás tálra vagy tálcára szépen, sorban elhelyezzük a nyolc töltött tojást. A majonézbe belekeverjük a kefirt, és a fűszerekkel ízesítjük. Külön kis edénybe szórjuk a zselatinport, ráöntünk fél dl vizet, és folytonosan kevergetve oldódásig melegítjük. Ezután hozzákeverjük a kefires majonézhez, majd kanalanként rálocsoljuk a tojások tetejére. Egy-két órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a mártás rádermedjen.

SONKÁS-ZÖLDSÉGES RIZSES-TÁL
Hozzávalók:
25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé), 25 dkg sovány, főtt sonka vagy tarja, 4 tojás, 10 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet, de legjobb a füstölt). 5 dkg vaj (vagy margarin), 5 dl füstölt hús leve, (vagy 1 csapott mokkáskanál füstízű só és 5 dl víz), 1 teáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
Az átválogatott és többször váltott vízben megmosott rizst annyi tiszta, hideg vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. Egy óra múlva leszűröm, és a rizst a vajon üvegesre pirítom. Mély tűzálló tálba szórom. Hozzáteszem a megtisztított, kis kockákra vágott leveszöldséget és az ugyancsak kis kockákra vágott sonkát. Rászórom a sajt háromnegyed részét, meghintem a sóval, a törött borssal, és ráöntöm a füstölthúslét. Ha nem lepi el a folyadék a tál tartalmát, akkor vízzel még kiegészítem. Szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Addig párolom, amíg az összes levét elfövi. A habosra felvert tojásokat megsózom, megborsozom, és ráöntöm a már megduzzadt rizsszemekre. Villával kis lyukakat fúrok bele, hogy a tojásmassza befolyhasson az étel aljába és a közepébe. Ezután visszatolom a forró sütőbe, és fedő nélkül addig pirítom, amíg szép piros lesz a teteje. A megmaradt reszelt sajtot rászórom, és forrón tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.