Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 16

2019.04.20

SONKÁS LEXIKON

SONKA-TOJÁS REGGELI (BACON & EGG BREAKFAST)
Hozzávalók:
6 db császárzsemle, 3 szelet bacon, 15 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 6 tojás, 0,6 dl tej, 3 szelet gépsonka, 3 szelet füstölt sajt

Elkészítése:
A zsemléket alsó harmaduk magasságában vágja félbe. Az alsó részekből kaparja ki a belsejüket. (Ezt megszárítva elteheti más alkalomra.) Serpenyőben süsse ropogósra az elfelezett bacon szeleteket. Vegye azokat ki, csepegtesse le, és minden alsó zsemle-félbe illesszen egyet-egyet. A visszamaradt zsiradékra tegye rá a vékonyra szeletelt gombát, a finomra vágott hagymát és a felkockázott paprikát. Párolja öt percig, mialatt a gomba elfövi levét. Ekkor öntse rá a felütött és a tejjel alaposan elkevert, megsózott öntetet. Időnként megkeverve süsse, míg a tojás elveszti folyósságát, és kissé megszilárdul.

Ossza a rántottát a zsemlékbe.

Tegyen mindegyikre egy-egy elfelezett gépsonkát és sajtszeletet, végül grillsütőben olvassza rájuk a sajtot.
Fedje le a tetejükkel, és melegen tálalja.

SÓS MOZAIK
Hozzávalók:
1 zsúrkenyér, 15 dkg vaj, 10-10 dkg téliszalámi, gyulai kolbász, füstölt sonka, fél tubus szardellapaszta, 5 fürjtojás, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 2-3 evőkanál sűrű tejföl

Elkészítése:
A zsúrkenyér mindkét végét levágjuk, éles kés segítségével kiszedjük a kenyérbelet, és apróra vagdaljuk. A vajat habosra keverjük a tejföllel, a reszelt vöröshagymával és a szardellapasztával, majd hozzákeverjük a kenyérbelet, az apróra vágott, lebőrözött kolbászt, a vagdalt téliszalámit és a főtt füstölt sonkát. A fürjtojásokat keményre főzzük, és meghámozva félbevágjuk. Az uborkát almareszelőn lereszeljük, és a tojással együtt adjuk hozzá a masszához. Az egészet szorosan beletömködjük a kivájt kenyérbe, majd alufóliába csomagolva legalább egy napra jégbe hűtjük.
Tálaláskor kicsomagoljuk a kenyeret, és vékony szeleteket vágunk belőle.
Tartármártást is kínálhatunk mellé.

SÖRBEN SÜLT SONKA
Hozzávalók:
30 dkg nyers füstölt sonka, 2 dl világos sör, 1 tojás, 4 púpozott evőkanál liszt, olaj a sütéshez, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, tej az áztatáshoz

Elkészítése:
A nyers füstölt sonkát előző nap 1 cm vastag és 4 cm hosszú hasábokra vagdaljuk, majd tejbe áztatjuk, és a hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig. Másnap a tejet lecsurgatjuk róla, és a sonkadarabokat lisztbe mártjuk. A sört, a maradék lisztet, törött borsot, a zúzott fokhagymát és a tojást összekeverjük (sűrű palacsintatésztának kell lennie), és a sonkadarabokat megmártjuk a masszában.

Forró olajban, de takaréklángon sütjük pirosra.

Tartármártással és sült burgonyával vagy főzelékkel kínáljuk.

SZIGLIGETI SONKA
Hozzávalók:
40 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem nagyon zsíros tarja), 25 dkg aszalt szilva, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál borecet, 2 összetört szegfűszeg, csipetnyi cukor, só, őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 teáskanál liszt

Elkészítése:
Előző nap hideg vízbe áztatom az aszalt szilvát. Másnap kimagozom, majd annyi vízbe teszem, amennyi ellepi. Ízesítem a borecettel, sóval, csipetnyi cukorral és a szegfűszeggel. Öt percig főzöm, majd a liszttel elkevert tejföllel besűrítem, és felforralom. A felszeletelt sonkát hirtelen megpirítom mindkét oldalán.

Tűzálló tálba rakom a sonkaszeleteket, ráöntöm a szilvás mártást, és a forró sütőben a tetejére pirítom.
Petrezselymes párolt rizs vagy burgonyalepény illik mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.