Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 17.

2020.02.18

SONKÁS LEXIKON

TAVASZI HAGYMÁS TARHONYA
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1/2 doboz konzerv csemegekukorica, 2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A hagymát megtisztítom, és zöldjével együtt felkarikázom.
A felforrósított olajon addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz.
A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a tarhonyát kétujjnyival lepje el.
Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a törött borssal és kevés sóval.
A tűzre visszateszem, és 25 percig kis lángon forralom.
Közben a sonkát nagylyukú darálón ledarálom.
Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat.
Jól összekeverem, és még egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig.
Ezután ugyancsak befedve hagyom állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja.
Tálalás előtt óvatosan felkeverem, és a hagymazölddel meghintve, salátával kínálom.

TÁRKONYOS ERDÉLYI SONKA
Hozzávalók:
8 kis szelet főtt füstölt tarja (vagy comb), 5 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, fél citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál szárított tárkonylevél, kevés cukor, törött bors, só

Elkészítése:
A felhevített vajon lepirítjuk a sonkaszeleteket, majd a pecsenyeléből kivéve félretesszük.
A visszamaradt zsiradékot meghintjük a liszttel, világosra pirítjuk, megsózzuk, meghintjük a borssal, majd rászórjuk a citromhéjat, pici cukrot és a tárkonyt.
Felöntjük a tejjel és a citromlével elkevert tejszínnel, ezután sűrűre főzzük, simára keverjük, majd a sonkaszeleteket visszatéve a mártásba, még egyet forralunk rajta.
Sós vízben forrázott apró hagymafejekkel körítjük ezt a különleges ízű, finom ételt.

TORMÁS SONKA - KOCSONYÁBAN
Hozzávalók:
8 nagyon vékony szelet, nagy téglalap alakú gépsonka, 5 dkg juhtúró, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 marhahúsleves-kocka, 3 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor

Elkészítése:
A juhtúrót, a tormát és a tejfölt összekeverem, sóval és pici cukorral ízesítem.
A sűrű krémmel minden egyes kiterített sonkaszeletet bekenek, majd úgy csavarom fel, mint a palacsintát szokás.
Egy akkora, lehetőleg téglalap alakú edényt, amekkorába a sonkatekercsek egymás mellett (egy sorban) az edény teljes szélességében kényelmesen beleférnek, úgy bélelek ki folpack fóliával, hogy hosszan lelógó pereme is legyen.
(Lehet kisebb tortaformát is előkészíteni.)
A húsleveskockákat beleteszem egy kisebb lábosba, rászórom a zselatinport, és 6 dl hideg vízzel feltöltöm.
Nagyon kis lángon, folyamatos kevergetés közben feloldom a leveskockát és a zselatint, hogy az egész egységes folyadékká váljon.
Az edény aljába beleöntök kevés langyos zselatinos levet, majd a hűtőszekrényben addig hűtöm, amíg szilárddá nem dermed.
Ekkor egymás mellé fektetem a kis tekercseket, majd megöntözöm a lével.
Ha ez is megdermedt, akkor megint egy újabb zselatinréteget dermesztek rá egészen addig, amíg a lé elfogy.
Legalább fél nap szükséges ahhoz, hogy az egész szilárddá hűljön.
Tálalása előtt deszkára borítom, lehúzom róla a fóliát, és kettesével vágom el a tekercseket, tehát négy kis "sonkatégla" lesz belőle.
Tetszés szerinti hideg mártással tálalom, de legjobb mellé a fokhagymás majonézmártás.

TORMÁS SONKA-PARFÉ
Hozzávalók:
15 dkg készen vásárolt ecetes torma, 1 evőkanál frissen reszelt natúr-torma, 10 dkg juhtúró, 25 dkg sovány füstölt főtt sonka (vagy tarja, esetleg egyéb füstölt hús), 4 dl sűrű tejföl, 2 dl tejszín, citromlé, só, cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A juhtúrót, a tejfölt, az ecetes tormát, a reszelt friss tormát, a sót, a citromlevet és a cukrot teljesen simára keverem.
A főtt füstölt húst ledarálom, vagy nagyon finomra vágom, és hozzáadom a tejfölös masszához.
A tejszínből kemény habot verek, majd óvatosan - hogy a hab ne törjön össze, - belekeverem.
A masszát kis alufólia pohárkákba (vagy egyéb kisebb formába) simítom, és a tetejét lefedve, a mélyhűtőbe téve megfagyasztom, mint a parfét szokás.
Ez a mélyhűtőtől függően 6-10 óra.
Tálalás előtt a formából kiborítom a sonka-parfét, tetszés szerint feldíszítem kevés apróra vágott sonkával, reszelt tormával és citromkarikákkal.
Rendkívül finom és mutatós étel.

FOLTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.