Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 6.

2016.11.28

SONKÁS LEXIKON

SONKAMETÉLT BIKAVÉRBEN
Hozzávalók:
40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 5 dkg vaj, egy-másfél dl bikavér (vagy egyéb testes, nehéz vörösbor), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, só és törött fekete bors, ízlés szerint, késhegynyi őrölt koriander és mustármag

Elkészítése:
A vajat megmelegítjük, majd üvegesre fonnyasztjuk rajta a megtisztított, finomra vagdalt vöröshagymát és a szétzúzott fokhagymát. Meghintjük a liszttel, pirítjuk néhány percig, majd felöntjük 1 dl vízzel, a tejszínnel és a vörösborral. Sóval és a többi fűszerrel ízesítjük, ezután simára keverve jól felforraljuk. Közben a sonkát vékony csíkokra metéljük, és a finomra vagdalt zöldpetrezselyemmel együtt beleforgatjuk a mártásba.
Még egyszer felforraljuk, és burgonyakrokettel vagy burgonyalepénnyel kínáljuk.

SONKAPAPRIKÁS
Hozzávalók:
40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 paradicsom (lehet gyorsfagyasztott is), 2 zöldpaprika, 1 evőkanál pirospaprika, 2 dl száraz vörösbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma

Elkészítése:
A füstölt sonkát kockákra vágjuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomot lehéjazzuk, és vékonyra karikázzuk. A felhevített olajon a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk, meghintjük a pirospaprikával, majd rádobjuk a sonkakockákat és a paprikaszeleteket. Saját levében, fedő alatt pároljuk 4 percig, majd a bort aláöntve 5 percig forraljuk. Ezután a paradicsomot és a szétzúzott fokhagymát is hozzáadjuk, és további 5 percig főzzük.
A lángot eloltva alatta belekeverjük a tejfölt, és galuskával vagy tarhonyával kínáljuk.

SONKAPUDING
Hozzávalók:
30 dkg főtt füstölt hús, 4 dkg vaj, 4 púpozott evőkanál liszt, 4 tojás, 4 dl tej, 2 savanykás alma, 2 dl tejföl, törött bors, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A főtt füstölt húst kétszer ledaráljuk. A vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd a meleg tejjel felengedjük, megszórjuk törött borssal, és simára keverve sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a sonkapépet és a tojások sárgáit is. A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verünk, és óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, belekeverjük a sonkás masszába. Kikent és lisztezett formába töltjük, és a formát ujjnyi vízzel telt lábosba vagy tepsibe állítjuk. Forró sütőben 50 percig gőzöljük. Akkor van készen, ha a beleszúrt próbatű vagy hurkapálca teljesen száraz marad. Közben az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük, majd összekeverjük a tejföllel, kis sóval és cukorral. A tálra borított sonkapudingból kis cikkeket vágunk, és leöntjük az almás mártással.
Lehetőleg azonnal tálaljuk, mert a puding nagyon hamar összeesik.

SONKARAGU KAPRIBOGYÓVAL
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka, tej az áztatáshoz, 2 evőkanál kapribogyó, 2 dl tejszín, csipetnyi cukor, 1 teáskanál mustár, fél citrom lereszelt héja, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
A nyers füstölt sonkát előző nap nagyon éles késsel vékony csíkokra metéljük, majd annyi tejben, amennyi ellepi, 24 órán keresztül áztatjuk. Másnap a tejből kivéve lecsöpögtetjük, és a felhevített olajon hirtelen lepirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és a teljes áztató-léből 2 dl - vel. Meghintjük törött borssal, hozzákeverjük a mustárt és a kapribogyót (levével együtt), beleszórjuk a reszelt citromhéjat és kis cukrot, majd ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg a sonka puha nem lesz. Ha a sonka megfőtt, csak sűrű, pikáns mártásnak kell lennie alatta.
Apróra tört spagettivel vagy párolt rizzsel kínáljuk.

SONKA RÁC MÓDON
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, tej az áztatásához, 75-80 dkg burgonya, 25 dkg húsos zöldpaprika, 4 paradicsom (az utóbbiak lehetnek gyorsfagyasztott lecsó alkotórészei is), 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, másfél dl száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, kevés só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A nyers füstölt sonkát előző nap tejben áztatjuk, és felhasználásig a hűtőszekrényben tartjuk. Kivesszük a tejből, lecsöpögtetjük, és vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, és vékonyra karikázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, felszeleteljük, a paradicsomot lehéjazzuk, és vékony karikákra vágjuk. A vöröshagymát tisztítás után szintén felkarikázzuk. Egy tűzálló tálat egy evőkanál olajjal kikenünk, és az aljára terítünk egy réteg burgonyát. Ezt megsózzuk, beborítjuk vöröshagyma- és zöldpaprikaszeletekkel, és ráteszünk a sonkából. Meghintjük törött borssal, megrakjuk paradicsomszeletekkel. Rámorzsolunk a megtisztított és szétzúzott fokhagymából, és burgonyával folytatjuk a rétegezést addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Az olajat, a vörösbort és a tejfölt összekeverjük, rálocsoljuk a tetejére, és a tálat befedve előmelegített forró sütőbe toljuk. Közepes lángon, 2 órán át, sütjük, majd a tál tetejét levéve, az ételt pirosra pirítjuk.
Tálaláskor még külön is megtejfölözhetjük.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.