Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 7.

2016.12.18

SONKÁS LEXIKON

SONKATÉSZTÁBAN SÜLT SAJT
Hozzávalók:
25 dkg parmezánsajt, 25 dkg főtt füstölt hús (csont nélkül), 1 tojás, 8-10 dkg tiszt, 2 dl tej, 1 teáskanál mustár, só és törött fekete bors, ízlés szerint, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 1 csokor zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A főtt füstölt húst ledaráljuk, majd összekeverjük a habosra vert tojással, a liszttel, a tejjel, a sóval, a törött borssal, a mustárral és a finomra metélt zöldpetrezselyemmel. A sajtot hosszúkás csíkokra vagdaljuk. Először lisztbe, majd a sűrű palacsintatésztába, végül zsemlemorzsába forgatjuk. A morzsát jól rányomkodjuk, és bő, forró olajban, erős tűzön, hirtelen pirosra sütjük.
Sült burgonyával és salátával kínáljuk.

SONKA, TOJÁSSAL 01. (HAM AND EGGS)
Hozzávalók:
8 vékony szelet gépsonka, 8 tojás, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika

Elkészítése: Adagonként készítem. Fél evőkanálnyi olajat a serpenyőben felforrósítok, és beleteszek 2 szelet sonkát. Ha jól átforrósodott, ráütök 2 tojást. Nem baj, ha a tojássárgája szétfolyik a sonkán. Addig sütöm, amíg a tojásfehérje kissé megkocsonyásodik, de a sárgája még nem szilárd.
Rögtön meghintem sóval, borssal, paprikával, és azonnal tálalom.
(A tojásokat először egyenként beleütöm egy csészébe, így győződök meg arról, nem rossz-e. Egyetlen rossz tönkreteheti az egész ételt!)

SONKA, TOJÁSSAL 02.
Hozzávalók:
8 db egész tojás, 15 dkg gépsonka (vagy egészen vékonyra szeletelt füstölt tarja), 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors

Elkészítése: A sonkaszeleteket nagyon vékony csíkokra vágom, és egyenletesen szétterítem egy lapos tűzálló tálon. A megmosott tojásokat egyenként, külön-külön kis csészébe ütöm, hogy meggyőződjek azok “jóságáról”, mert egyetlen rossz tönkretehetné az egész ételt. A felütött tojásokat a sonkacsíkokra öntöm úgy, hogy azok lehetőleg ne egymásra, hanem egymás mellé kerüljenek. A tojássárgákat villával megszúrom, majd folpack fóliát borítok a tál tetejére és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton, négy percig sütöm.
A sütőből kivéve négy részre vágom, és meleg tányérokra teszem. Mindenki a tányérján sózza és borsozza, ízlése szerint.

 

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.