Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SONKÁS LEXIKON 9.

2017.02.18

SONKÁS LEXIKON

SONKATÖLCSÉR
Hozzávalók:
8 hajszálvékony, nagy szelet gépsonka, 10 dkg füstölt hús, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál mustár, 5 dkg vaj, só és törött bors, ízlés szerint, 2 ananászkarika (vagy 2 evőkanál darabolt ananász)

Elkészítése:
A főtt füstölt húst ledaráljuk, és habosra keverjük a vajjal, tejföllel, mustárral, sóval, borssal, végül hozzáadjuk az apróra vágott ananászbefőttet is. A sonkaszeletekből tölcsért formálunk, megtöltjük a krémmel, és hústűvel megtűzve tálra fektetjük. Legalább 2 órán át, hűtjük.
Tálalás előtt a hústűket kivesszük belőle.

SONKA VAD MÓDRA
Hozzávalók:
50 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 5 dl száraz vörösbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 nagy narancs leve és lereszelt héja, 3 dkg mazsola, késhegynyi törött fenyőmag, késhegynyi törött koriander és mustármag, kevés liszt, 1 mokkáskanál őrölt bors

Elkészítése:
Az összes fűszert és a megtisztított, karikára vágott vöröshagymát a vörösborba belekeverjük, és felforraljuk. Amíg a páclé hűl, a nyers füstölt sonkát féltenyérnyi vékony szeletekre vágjuk, és a páclébe beletesszük. 6 napig érleljük benne. Mindennap néhányszor megforgatjuk, hogy a fűszeres pác mindenütt egyformán érje. (A hűtőszekrényben lefedve tároljuk.) Az étel elkészítése előtt a sonkát a pácléből kivesszük és lecsepegtetjük. A páclét átszűrjük, majd a lébe a szeleteket visszatéve, lassú forralással puhára főzzük. Ezután a levéből kivéve félretesszük. A visszamaradt sonkalébe belecsavarjuk a narancslét, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a megtisztított mazsolát és a liszttel simára kevert tejfölt. Az egészet alaposan összeforraljuk, és a főtt sonkát visszatesszük a mártásba.
Burgonyagombóccal tálaljuk ezt a különleges, pikáns ételt.

SONKÁBAN SÜLT TOJÁS
Hozzávalók:
20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 8 tojás, 5 dkg vaj, 20 dkg reszelt parmezánsajt, 2 dl tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A vaj felével vastagon kikenünk egy lapos tűzálló tálat. A füstölt sonkát vékony csíkokra vágjuk, és a felét beleszórjuk a tál aljába. Egyenletesen elterítjük, majd a reszelt sajt felét rászórjuk úgy, hogy mindenhova jusson. 1 dl tejföllel meglocsoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd sorban egymás mellé ráütjük a tojásokat (ügyeljünk arra, hogy egyben maradjanak). A tojások tetejét megszórjuk a maradék sonkával, a reszelt sajttal, borsónyi vajdarabkákkal, és a tejföllel lelocsoljuk. Forró sütőben vagy előmelegített grillsütőben addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik. (Egy villát vagy hurkapálcát beleszúrunk, és ha már nem ragad, akkor kész az étel.)
Tálaláskor cikkekre vagy kockákra szeleteljük, és salátával kínáljuk.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SONKÁS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.