Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BÖGRÉSEK 2.

2016.11.08

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BÖGRÉS CSOKITORTA
Hozzávalók:
1/2 bögre tej, 2 tábla 85%-os csokoládé, 25 dkg sütőmargarin, 1 bögre cukor, 3 tojás, 1 tojás sárgája, 2,5 bögre liszt, 3 teáskanál sütőpor, 2 tortabevonó

Elkészítése:
A tejet kis edényben felforraljuk, s tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, s lehűlésig keverjük (vigyázz, besűrűsödik). A tésztához a margarint keverőgéppel simára keverünk, s a cukrot hozzáadva krémessé dolgozzuk. Egyenként beletesszük a tojásokat és az 1 tojássárgáját. A sütőporral elkevert lisztet és a csokis tejet váltakozva adjuk a tésztához, s folyamatosan kevergetve összedolgozzuk. A masszát kikent, kilisztezett - vagy sütőpapírral kibélelt - tortaformába öntjük. Sütőben 180 fokon (előmelegítve), légkeverős sütőben 160 fokon (előmelegítés nélkül), gázsütőben 2-3 fokozaton (előmelegítés nélkül) kb. 60 percig sütjük. Miután a kész torta kihűlt, kettészeljük, s megkenjük baracklekvárral (legjobb a nagyon híg). A baracklekvárral összetapasztott tortát tortabevonóval bevonjuk.
Miután teljesen kihűlt, s a bevonó is megkeményedett, némi lelkiismeret furdalással felvághatjuk, s tejszínhabbal tálalhatjuk.

BÖGRÉS DIÓS 01.
Hozzávalók:
4 tojás, 2 bögre cukor, 3 bögre liszt, tej, fahéj, 1 csomag sütőpor, 1 bögre dió apróra vágva, 1 bögre olaj, nagyon pici só

Elkészítése:
A hozzávalókat keverőgéppel jól összekeverjük annyi tejjel, hogy krémes tésztát kapjunk, majd zsiradékkal kikent tepsibe öntjük. 180 fokon 20-25 percen át sütjük.

BÖGRÉS DIÓS 02.
Hozzávalók:
2 db tojás, 20 dkg margarin, 2 bögre cukor, 2 bögre Fe-mini kenyérpor, 2 bögre darált dió, 2 bögre tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerint vaníliás cukor

Elkészítése:
A tojást, a margarint és a cukrot robotgéppel jól kikeverjük. A szódabikarbónát a Femini kenyérporba elegyítjük. Minden összetevőt robotgéppel alaposan elkeverünk, előzőleg olajjal kikent tepsibe öntjük. Közepes hőmérsékleten, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

BÖGRÉS GYÜMÖLCSRIZS
Hozzávalók:
1 l tej, 1 bögre (3 dl-es) rizs, 3/4 bögre cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 2 evőkanál vaj, fahéj, gyümölcs

Elkészítése:
A rizst a tejben kis lángon puhára főzöm (vigyázni kell, mert, ahogy sűrűsödik, könnyen leéghet, ezért gyakran meg kell kevergetni). Ez alatt a cukrot a tojással, a vajjal, a fahéjjal és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ha megpuhult a rizs, hozzákeverjük a tojásos krémet, összeforraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a gyümölcsöt. Melegen és lehűtve is nagyon finom.

BÖGRÉS KALÁCS
A tésztához valókat nem kell mérni, csak egy kétdecis bögrére van szükség.
A tésztához vegyünk 3 bögre lisztet, 2 bögre cukrot, 1 bögre tejfölt, 4 tojást, 1 csapott evőkanál szódabikarbónát, 1 evőkanál kakaót, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 kocka margarint és 1 merőkanál tejet.

Elkészítése:
Ezeket keverőgéppel két perc alatt simára dolgozzuk. A tészta felét vajjal kikent, belisztezett szögletes formába öntjük. A másik feléhez keverjük a kakaót és a tejet. Ezután a fehér tészta tetejére öntjük, majd csak helyenként kissé összekeverjük a sütőformában levő fehér tésztával. Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 3/4 óra alatt megsütjük. Aztán tíz percig a formában pihentetjük.
Porcukorral meghintjük, de készíthetünk rá csoki vagy cukormázat is.

Forrás:
ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK - A BÖGRÉSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.