Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BÖGRÉSEK 3.

2016.11.13

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BÖGRÉS MÁKOS 01.
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl őrölt mák, 2 dl tej, 2 dl liszt, 2 dl cukor, 1 csomag sütőpor, 8 dkg mazsola, 2 db alma, fél citrom

Elkészítése:
A mákot, a cukrot, a lisztet, a sütőport elkeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat. Tejjel felengedjük, Hozzáadjuk a mazsolát, és az előzőleg lereszelt, citrommal meglocsolt almákat, a tojást. Jól összedolgozzuk, és kivajazott, lisztezett tortaformában sütjük előmelegített sütőben kb. 40 percig.
Miután kihűlt, cikkekre vágjuk.

BÖGRÉS MÁKOS 02.
Hozzávalók:
2 tojás, 15 dkg zsír, 3 dl cukor, 3 dl tej, 3 dl darált mák, 3 dl liszt, 1 sütőpor, 1 csipet fahéj

Elkészítése:
Ezeket egy tálban összekeverjük, kisebb méretű tepsiben sütjük.
Dió, meggy, mazsola, csoki darabok nem rontják el.

BÖGRÉS MÁKOS 03.
Hozzávalók:
1 bögre liszt, 2 csomag sütőpor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 bögre darált mák, 100 g vaj vagy margarin, 1 bögre cukor, 2 tojás, 1 bögre tej, 100 g ribizli vagy málnalekvár, + 1 kb. 3 dl űrtartalmú bögre, vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítése:
Egy közepes méretű kb. 25 x 35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, 1 csipet sóval és a mákkal. A vajat habosra keverjük a cukorral. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltakozva apránként hozzáadjuk a liszt-mák keveréket. A tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. (tűpróba)
A tésztát a tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni. A sütőpapír segítségével deszkára emeljük. Hosszában kettévágjuk, az egyik téglalapot megkenjük a lekvárral, a másikat a tetejére fektetjük, kissé rá is nyomjuk, és legalább 1 órát pihentetjük, hogy a tészta magába szívhassa a lekvárt. Szeletekre vagy kockákra vágva a tálra rendezzük.
Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral, vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.

BÖGRÉS MÁKOS 04.
Hozzávalók:
2 db tojás, 10 dkg vaj, 1 bögre porcukor (kb. 30 dkg), 1 bögre darált mák (kb. 30 dkg), 1 bögre hideg tej, 1 bögre liszt, 2 citrom reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál fahéj

Elkészítése:
A vajat kicsit megolvasztjuk, hogy ne legyen nagyon kemény, majd porcukorral jól kihabosítjuk. Ha kész, beledobjuk a citromhéjat, és egyenként hozzáadjuk az egész tojást. Ekkor óvatosan tovább habosítjuk, (egy kicsit össze fog futni), majd szép lassan hozzáöntjük a tejet, amitől folyékony anyagot kapunk. Ekkor elkeverjük ezzel a vajas masszával a már összekevert többi anyagot: a porcukrot, a darált mákot, a lisztet, a sütőport. Ekkor egy tortakarikát alufóliával becsomagolunk, hogy az alja ne eresszen, és beleöntjük a masszát. Lisztbe hempergetett magozott meggyet dobunk a tetejére. 180 fokos gőzös sütőben 60-70 percig sütjük. (Gőzös = nem nyitjuk ki a sütőajtaját, hogy a pára bent maradjon) Kihűlés után kivágjuk óvatosan a formából, majd kettévágjuk. Pikáns lekvárral betöltjük vékonyan, rátesszük a tetejét, és olajos csokival bevonjuk a tetejét. (A kevéske olaj azért szükséges, hogy ne törjön, könnyebb legyen vágni.)
Tálalás:
a tányérra cseresznyepálinkával elkevert tejszínes pudingot szolgálunk fel a sütemény mellé.
Juhos József, a Gundel étterem főcukrásza

BÖGRÉS-MÁKOS 05.
Hozzávalók 6 személyre:
1 bögre (3 dl) liszt, 1 bögre tej, 1 bögre darált mák, 1 bögre cukor, 10 dkg margarin, 2 tojás, 1 cs. sütőpor, fél mokkáskanál fahéj, 15 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a tojással és a cukorral, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztet, mákot és a tejet, végül a fahéjat, és a kevés liszttel elkevert sütőport. Jól összedolgozzuk, és vajjal kikent tepsiben megsütjük. Ha kihűlt, lapjában kettévágjuk, megkenjük a lekvárral, és egymásra illesztjük.
Egy-két órát pihentetjük, majd szeleteljük.

Forrás:
ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK - A BÖGRÉSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.