Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BUKTÁK 7

2019.04.02

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

TÚRÓS BUKTA
Recept Drávagárdonyból
Sósan és édesen egyaránt készítik Drávagárdonyban a túrós buktát. A sós túrós változata talán a horvát ajkú falvak közelségének a hatására terjedt el a lakosság körében.

Elkészítése:
1 kiló lisztbe élesztőt és tojást tesznek; (élesztő és tojás a megszokott mennyiségben), egy kevés cukrot tejben megáztatnak, majd mindezt alaposan összegyúrják. Miután simára dolgozták a tésztát, kelni hagyják. A töltelékét túróból készítik: ki édesen, ki sósan - attól függően, hogy a családtagok hogyan szeretik. Az előbbihez cukrot, mazsola és tojás szükséges. Ezt összekeverik a tejfölös zsírral kissé meglágyított túróval. A sós bukta elkészítése lényegesen egyszerűbb, csak ízlés szerint sóval kell meghinteni a tölteléket. A túrós buktát a négy sarkánál összefogják, s úgy teszik a sütőbe.

VAJAS BUKTA, VAGY CSIGARÉTES
Elkészítése:
Nagymamám foszlós kelt tésztát készített, amikor megkelt, nyújtotta, tenyérnyi széles csíkokra vágta. Megkente olvasztott vajjal, és hosszában feltekerte. Öt centis darabokra vágta, és kivajazott tepsibe tette, egymás mellé, mint a darázsfészket. A tetejét leöntötte sok cukorral elkevert meleg tejjel, és pirosra sütötte. A tetején finom karamelles máz keletkezett, belül meg puha, foszlós lett.

ZALAI SÓS BUKTA
Hozzávalók: - A tésztához:
35 dkg liszt, 18 dkg vaj, fél csomag sütőpor (10 gramm), 2 tojássárga, kevés tejföl, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez:
30 dkg főtt füstölt hús, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, törött bors, ízlés szerint, 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítése:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzákeverjük a sütőport, a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk. Cipóba formálva a hűtőszekrényben pihentetjük egy órán át. A töltelékhez ledaráljuk a füstölt húst. A vajat habosra keverjük a tojások sárgájával, ízesítjük a törött borssal, a tejföllel, hozzákeverjük a darált füstölt húst, végül óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjékből vert kemény habot is. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nagyobb négyszögeket vágunk belőle. Mindegyik közepére teszünk a sonkás krémből, majd bukta formájúra hajtogatjuk. Két végét összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle. Tetejét felvert tojással megkenjük, és előmelegített forró sütőben erős lángon pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BUKTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.