Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK 6.

2018.11.21

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

SZILVÁS BUKTA MÁSKÉPP
Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva, 2-2,5 dl tej, 3 evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárga, 1 mokkáskanálnyi só, 10 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál szilvalekvár, a tetejére porcukor és fahéj

Elkészítése:
Az aszalt szilvát előző nap megmosom, majd tiszta, hideg vízbe áztatom. Másnap leszűröm, kimagozom, és nagyon apróra vágom. Egy deci tejet meglangyosítok, belekeverem az elmorzsolt élesztőt, és 1 teáskanál cukorral felfuttatom. Mély tálba szórva a lisztet, a közepére öntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a maradék porcukrot, a sót és annyi tejet öntök hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozok 6 dkg margarint, majd lisztezett deszkára teszem, tetejét is meghintem liszttel és ruhával letakarva, duplájára kelesztem. Ezután a tésztát félujjnyi vastagra nyújtom és bekenem a kevés vízzel krémszerűre hígított szilvalekvárral. Rászórom az apróra vágott aszalt szilvát, és a tésztát lazán felcsavarom. Négy centiméteres darabokra vágom, majd a maradék vajjal kikent tepsibe rakom állítva a kis tekercseket. A tetejére is locsolok kevés olvasztott vajat, és még fél órán keresztül pihentetem. Ügyelek arra, hogy a konyha hőmérséklete állandó legyen. (A kelt tésztára nem szabad ablakot nyitni, vagy huzatba tenni, mert azonnal összeesik!) A nyers tésztát hideg sütőbe tolom, csak ezután gyújtom be, majd közepes lángon szép pirosra sütöm. Porcukorral elkevert fahéjjal megszórva kínálom.

TEPERTŐS-LEKVÁROS BUKTA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1-1 dl tej és tejföl, 15 dkg margarin, 35 dkg tepertő, 4 ek rum, 1 ek só, 10 dkg szilvalekvár, 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval - a tepertő kivételével - összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a ledarált tepertővel. Összehajtogatjuk, és elnyújtjuk. Ezt háromszor megismételjük, közben 20-20 percig pihentetjük. Végül megint kinyújtjuk a tésztát, és 8X8 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat megkenjük szilvalekvárral, és félbehajtva tepsibe tesszük, majd a tetejüket megkenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

TÚRÓS BUKTA(NAGYON GYORS)
Elkészítése:
25 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 4 dkg zsírt, egy kiskanál cukrot, csipet sót, 2 tojássárgáját, 2 dkg-(tejfölben elhabart)- élesztőt összegyúrunk. Annyi tejet adunk hozzá, hogy az se kemény, se lágy ne legyen. Félujjnyi vastagra nyújtjuk ki, kis téglalap alakú tésztákat vágunk belőle, ezeket megtöltjük tejföllel, tojással, cukorral, reszelt citromhéjjal elkevert túróval.
A négyszögeket hosszában összehajtogatjuk, széleiket összenyomkodjuk, tojással megkenjük, és elég meleg sütőben megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BUKTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.