Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK 1.

2017.01.12

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA


ALMÁS BUKTA
Hozzávalók:
A kovászhoz 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej

A tésztához: 50 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 3 tojás sárgája, 4 dkg vaj vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só
A töltelékhez:
3 szép, aromás, savanykás alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár

Elkészítése:
Először elkészítem a kovászt. A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, közepébe vájok egy mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt, a tojás sárgájákat, a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a cipóvá formált tésztát, a tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször nyolc centis darabokra vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az almákat meghámozom, kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot megkenek kevés sárgabaracklekvárral, majd a tésztadarabra teszem. Úgy csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent tepsire vagy sütőlemezre állítom és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ugyanígy szoktam készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg kimagozott meggyel vagy cseresznyével.
Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek egy-egy buktába.Mindenkor a gyümölcshöz illő lekvárral vagy dzsemmel kenem meg a gyümölcsöt.

ALMÁS BUKTA OMLÓS TÉSZTÁBÓL
Elkészítése:
25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4 dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2 tojás sárgájából, 1 ek fehérborból és annyi tejfölből, hogy az túl lágy, vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, és ezeket megtöltjük fahéjas almapürével.
A kockák szélét összefogjuk, tojással megkenjük, és kikent tepsiben megsütjük.

BUKTA 01.
Hozzávalók:
Élesztő 3 dkg, tojás sárgája 3 db, vaj 5 dkg, porcukor 2 ek., só 1-2 késh., liszt 0.5 kg, tej 1.5 dl

Elkészítése:
Az élesztőt kis cukros tejben megáztatjuk, 3 tojás sárgáját, 5 dkg vajjal, 2 ek porcukorral, kevés sóval habosra keverünk, fél kg lisztet teszünk hozzá, majd a megáztatott élesztőt, 1.5 dl tejet, hogy a tészta lágy ne legyen, jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Kelés után, lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Eldaraboljuk 10 cm hosszú és kétujjnyi széles darabokra. Végébe ízt teszünk, és felsodorjuk.
Végével felfelé állítjuk a tepsibe, és szép pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.