Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK 2.

2017.02.01

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA


BUKTA 02.
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor, 1 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 25 dkg búzaliszt, 2.5 lapított tk. Dr. Oetker sütőpor, kb. 1.25 dl tej
Töltelék:
2 ek lekvár
Meghintéshez:
kevés porcukor
Bekenésre:
kevés olvasztott vaj

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, és apránként a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, és a többi fűszert adjuk hozzá. A sütőporral kevert lisztet megszitáljuk, és a tejjel felváltva adjuk a többihez. Csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta csak éppen keverhető legyen, és kevéssé ragadjon. Többször is lisztbe mártott kanállal darabokat szaggatunk belőle (kb. 10-et), ezeket lisztezett deszkára rakjuk, lisztes kézzel ellapítjuk. Minden tészta közepére egy tk lekvárt rakunk, és a tésztadarabokat erszényszerűen összehajtjuk. Ekkor a buktákat (nyílásukkal lefelé) zsírozott torta- vagy felfújt formába (22 cm átmérőjű) rakjuk, sűrűn egymás mellé. Minden bukta oldalát is megkenjük vajjal.
Sütési idő:
30 35 perc, jó, középerős tűznél.
A buktákat sütés után azonnal megkenjük, és porcukorral meghintjük.
Hozzá mártást adunk, melyet Dr. Oetker vaníliakrém-porból készíthetünk.

CSEH TÚRÓS BUKTA
Hozzávalók:
30 dkg túró, 25 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 5 tojás, 50 dkg liszt, 1 dl tej

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, 1 tojássárgájával, 1 evőkanál cukorral, az olvasztott vajjal, jól bedagasztjuk, és langyos helyen néhány óráig kelesztjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, és a kerek lapok közepébe kilós súllyal mélyedést nyomunk, ebbe töltjük a túrókrémet.

A túrókrém: a szitán áttört túrót 20 dkg porcukorral, 1 tojássárgájával, 3 egész tojás keményre vert habjával, a mazsolával habosra keverjük.
A krémet körülvevő tészta tetejét megkenjük tojássárgájával, és zsírozott sütőlemezre egymás mellé ültetve a tésztát szép pirosra megsütjük.

FŰSZERES-TOJÁSOS BUKTA
Hozzávalók:
8 tojás, 2 dkg vaj, 1 mokkáskanál curry, 1-1 db piros és zöld húsú paprika, 5 dkg gomba, 50 dkg kelt tészta

Elkészítése:
Közepes hőmérsékleten olvassza meg a vajat. Tegye rá a finomra vagdalt paprikákat, és párolja üvegesre. Adja hozzá a vékonyan szeletelt gombát. Amikor kellően levet eresztett, akkor öntse hozzá az alaposan felvert és ízlése szerint fűszerezett tojást. Időnként megforgatva süsse szárazra a rántottát. A kelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsa ki ujjnyi vastagra. Vágja 8 centis négyzetekre, amelyekre 1-1 kanál tölteléket rak. Hajtogassa félbe a tésztákat, szélüket nyomkodja össze, majd kenje meg olvasztott vajjal mindegyiket. Helyezze a buktákat egymáshoz közel egy tepsire.
Langyos helyen pihentesse 20 percet, majd 200 fokos sütőben süsse aranybarnára a süteményeket.
Hagyja kissé hűlni, majd egymástól elválasztva tegye tálra a buktákat.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.