Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK 3.

2017.03.18

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA


GOMBÁS BUKTA
Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dkg szárított vargánya, 25 dkg lisztesre fövő burgonya, só, bors, reszelt szerecsendió, 1/8 l tej, 3 dkg élesztő, 22 dkg liszt, 1/2 teáskanál cukor 2 tojássárgája, 1 fej vöröshagyma. 10 dkg csiperkegomba, 2 evőkanál vaj (főzőmargarin), 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg napraforgómag, 3 evőkanál tejszín, 1/8 l vörösbor, 1/8 l madeira vagy sherry

Elkészítése:
A vargányát beáztatjuk. A meghámozott burgonyát sós vízben 20 percig főzzük. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, 10 dkg liszttel és cukorral sűrű kovásszá keverjük, meleg helyen, lefedve 15 percig pihentetjük. Közben a burgonyáról leöntjük a vizet, villával összetörjük, és hűlni hagyjuk. Eldolgozzuk a kovásszal, 10 dkg liszttel és a tojássárgájával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, 20 percig kelesztjük.
A vöröshagymát és a csiperkét felkockázzuk, 1 evőkanálnyi forró zsiradékban megpirítjuk. A megmosott petrezselymet finomra vágjuk. A vargányát lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A kis darabokra vágott vargányát és 2 evőkanál napraforgómagot hozzáadjuk a fele petrezselyemhez.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, és 20 db 8 cm-es korongot szaggatunk belőle. Közepükre helyezzük a gombás tölteléket, szélüket összenyomjuk. Gombóccá formázzuk, kizsírozott sütőformába helyezzük, és ismét 15 percig kelesztjük őket. Tetejüket megkenjük a tejszínnel, és megszórjuk a maradék napraforgómaggal.
Kb. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

ÍZES BUKTA 01.
Hozzávalók:
fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tej, 6 dkg margarin, 5 dkg porcukor, só, 25 dkg lekvár

Elkészítése:
1 dl langyos tejjel, fél dkg cukorral, az élesztővel, és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgájákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt.
Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe gyümölcsízt teszünk és összecsavarjuk. Ezeket kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, tetejét margarinnal megkenjük, fél óráig kelesztjük, és közepesen forró sütőben sütjük. Sütés után deszkára kiborítjuk, de csak tálaláskor szedjük szét a buktákat.
Tetejét cukorral meghintjük.
Készíthetjük túrótöltelékkel is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.