Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK 5.

2018.10.22

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

LEKVÁROS BUKTA
Hozzávalók: - A kovászhoz:
1 evőkanál finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej
A tésztához:
50 dkg finomliszt, 2 evőkanál porcukor, kevés tej, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás sárgája, csipetnyi só;
A töltelékhez:
30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb)
A tészta tetejére:
10 dkg zsír

Elkészítése:
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 evőkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé.
További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon megsütjük.

LEKVÁROS BUKTA MÁSKÉPP
Hozzávalók:
50 dkg liszt, csapott kk só, 2 dl tej, 3 db tojás, 7 dkg margarin, 1/2 cs élesztő, 5 dkg porcukor, 20 dkg lekvár (túrót, mákot vagy akár almát is tehetünk bele tölteléknek)

Elkészítése:
Az élesztőből és a tejből kovászt készítünk, majd meghintjük liszttel. A lisztet, picit megózzuk, majd hozzáadjuk a kovászt, a tojássárgákat, az olvasztott margarint és jól összedolgozzuk a tésztát. Ha a kezünktől és az edénytől könnyedén elválik a tészta, akkor jó! Egyenletes melegben kb. 30 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkán kb. 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk ki a tésztát. Hasábra, majd kockákra vágjuk fel. Betöltjük, majd feltekerjük a tésztát, kb.180-200 fokon, előmelegített sütőben sütjük. (Zsírozott vagy vajazott, liszttel meghintett tepsiben, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben!) Mielőtt kisütnénk, megkenjük a tetejét tojással.
Porcukorral meghintjük a kisült buktákat. Elkészítési idő: 80 perc

SZILVALEKVÁROS BUKTA
Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt, 20 dkg szilvalekvár, 20 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, kevés tej, porcukor, só

Elkészítése:
A lisztet a zsírral összedolgozzuk, beletesszük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót, és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy könnyű tésztát kapjunk. Vékonyra nyújtva tenyérnyi kockákra vágjuk, s mindegyikre teszünk egy evőkanál szilvalekvárt.
A négy sarkát középre hajtjuk.
Forró sütőben közepes lángon sütjük.
Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.