Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A PITÉK 7.

2019.04.27

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

A RÁCZ PITE (ZILAHY)
Elkészítése:
A rendes rétes tésztát, ha már jól kiszáradt az abroszon, hajtogassuk össze úgy, hogy négyrétű legyen. Az össze-hajtáskor a tészta minden rétegét fröcsköljük meg olvasztott vajjal. Egy tepsit kenjünk meg vékonyan vajjal, azután vágjunk bele egy akkora darabot, az összehajtogatott tésztából, mint a tepsi. Negyed kiló mazsolát és negyed kiló mandulát megtisztítva és összetörve, fél kiló cukorport keverjünk össze. Ezzel a tepsiben lévő tésztát tetszésünk szerinti bőségben hintsük be; kevés olvasztott vajat is szórjunk a mandulás tésztára; azután újra tegyünk egy lap rétes tésztát és kevés vajat a mandulára. A tészta fölibe megint tegyünk a töltelékből és így járjunk el egész addig, míg a tésztánk és töltelékünk elfogy. A tészta legtetejére is hintsünk mandulás cukrot. Tegyük csendes tűznél sütőbe, és csakis addig süssük, miig szép halvány rózsaszínű lesz a tésztája. Akkor borítsuk ki deszkára, vagdaljuk fel hosszúkás rudacskákba.

Ezt a süteményt több napig el lehet tartani; ritka kellemes ízű csemege.

BARNA MÉZES PITE
Hozzávalók:
1 dl olvasztott vaj vagy finom étolaj, 1 teáskanál vanília, 1dl finom búzaliszt, 2 dl méz, 6 dkg étcsokoládé, 2 db tojás, 2 dl apróra vágott dió, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só.

Elkészítése:
Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk egybe a csokoládét, a vajat, a sót és a vaníliát, állandóan kevergetve közben, hogy jól elkeveredjenek, majd vegyük le a tűzről. Most keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásokat is, és jól verjük fel. Végül keverjük bele a diót, és az egészet öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5 cm-es tepsibe. 160 C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig, illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy kötőtűvel végzett "szúrópróba" azt nem mutatja, hogy jónak találtuk.
Hagyjuk lehűlni, mielőtt kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is meghintheti.

CREME-PITE
Vajas tésztát készíts, az után 2 liter tej, elegendő cukor, kevés liszt, 3 tojás sárgájából főzz pépet, töltsd meg a kisült tésztát, szórd meg cukorral, és úgy tálald.

CSERESZNYÉS PITE 01.
Elkészítése:
Teljesen úgy készül, mint a meggyes pite 2-3, csak meggy helyett cseresznyét teszünk rá.

CSERESZNYÉS PITE 02.
Hozzávalók - A tésztához:
50 dkg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só
A töltelékhez
1 kg cseresznye, 5 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa; a tetejére 1 tojás.

Előkészítése:
a lisztbe beleszórom a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom, majd sima tésztává dolgozom. Egy nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. (Az sem baj, ha egy éjjelen át, pihen.)
A cseresznyét kimagozom.

Elkészítése:
a nagyobbik cipót közepes gáztepsi méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd meghintem a cseresznyével. Erre cukrot szórok, és a kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenem a tetejét. Villával megszurkálom és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm, ezután a lángot mérsékelem, és tűpróbáig sütöm. Szép világosbarnának kell lennie. Csak teljes kihűlése után vágom kockákra.
A tetejét ki-ki gusztusa szerint porcukorral elkevert darált dióval meghintheti.

CSERESZNYÉS PITE 03.
Hozzávalók:
45 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 4 kanál cukrot egy egész tojással, pici sütőporral összeállítunk, majd pihentetjük. Kimagozott és kinyomkodott cseresznyét teszünk a tésztára, a cseresznyére pedig piskótatésztát öntünk.
Piskótához:
5 tojássárgája, 5 kanál cukor, 5 kanál liszt, a tojásfehérje habbá verve.

 

CSERESZNYÉS PITE 04.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 30 dkg Ráma margarin, 15 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 1 db egész tojás, 1 db citrom reszelt héja, 1 dkg vaníliás cukor, 60 dkg cseresznye, 3 dkg édes morzsa, 2 teáskanál fahéj, 5 dkg dió, 12 dkg cukor.

Elkészítése:
A lisztet, margarint, porcukrot, tojássárgáját, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot keverőtálba tesszük, és gyorsan összemorzsoljuk. Ezután az egészet gyúrótáblára borítjuk, összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük. A cseresznyét kimagozzuk, hozzáadjuk az édes morzsát, fahéjat, őrölt diót, cukrot, összekeverjük. A pihentetett tésztát elfelezzük, egyenletes kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, és tepsibe helyezzük. A tésztát megszurkáljuk villával és elősütjük. Kinyújtjuk a tészta másik felé. Az elősütött tésztát megszórjuk édes morzsával, és egyenletesen elterítjük a tölteléket, majd beborítjuk tésztával.

A tészta tetejét egész felvert tojással lekenjük, villával rácsos mintát húzunk és megszurkáljuk, majd megsütjük.

CSERESZNYÉS PITE 05.
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 50 dkg árpagyöngy vagy száraz borsó a vaksütéshez, 15 dkg sima liszt
A másik tésztához:
30 dkg vaj, 30 dkg kristálycukor, 6 tojássárgája; reszelt citromhéj, egy csipetnyi só, 6 tojás fehérje, 15 dkg sima liszt, 15 dkg étkezési keményítő; 45 dkg cseresznye, egy kevés porcukor megszórni.

Előkészítés:
A vajból, a cukorból és 15 dkg lisztből omlós tésztát készítünk, amit letakarva, hűvös helyen 20 percig pihentetünk. Ezután belisztezett deszkán kinyújtjuk, beleterítjük a tortaformába, levagdossuk körben a fölösleget, majd villával több helyen megszurkáljuk. Beterítjük az árpagyönggyel és 220°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ezt a sütési eljárást "vaksütésnek" hívják, ez akadályozza meg a tészta felpúposodását. Kivesszük a sütőből, kihűtjük, majd az árpagyöngyöt eltávolítjuk (ezt később újra felhasználhatjuk vaksütéshez).
A cseresznyét lecsumázzuk, megmossuk és lecsöpögtetjük.
Elkészítése:
A vajat a kristálycukor felével, a reszelt citromhéjjal és egy csipetnyi sóval nagyon habosra keverjük, majd egymás után belekeverjük a tojássárgákat. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és belekeverjük a tojássárgájába. A másik 15 dkg lisztet és az étkezési keményítőt rászitáljuk a masszára, és óvatosan belekeverjük. A masszát ráterítjük a megsült tésztaalapra, a tetejét elsimítjuk, és elosztjuk rajta a lecsepegtetett cseresznyét. Előmelegített sütőben, 190°C-on további 60-70 percig sütjük.
Csak ha kihűlt, akkor vesszük ki a formából, és porcukorral megszórva vágjuk fel ezt a finom bécsi süteményt.

CSERESZNYÉS VAGY MEGGYES PITE
Hozzávalók:
16 dkg margarin, l6 dkg porcukor, 16 dkg rétesliszt, 5 tojás, 1 citrom reszelt héja, 40 dkg kimagozott cseresznye vagy meggy, cukros fahéj, vaníliás cukor, csipet só.

Elkészítése:
A margarint és a porcukrot a tojássárgájával, géppel jól eldolgozzuk, összekeverjük a liszttel, a sóval, a citromhéjjal és a felvert tojáshabbal. Kikent, lisztezett tepsiben szétterítjük a tésztát, rászórjuk a kimagozott, fahéjas cukorral elkevert gyümölcsöt, majd mérsékelt sütőben megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PITÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.