Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A PITÉK 8

2019.05.13

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSOKOLÁDÉKRÉM-PITE
Hozzávalók:
Tojás 8 db, tojásfehérje 8 db, csokoládé 25 dkg, porcukor 36 dkg, tej 0.5 l, cukor 10 dkg, mandula 10 dkg.

Elkészítése:
Nyolc tojássárgáját 36 dkg porcukorral jól kikeverünk, azután hozzákeverünk 25 dkg puhított csokoládét, öntünk rá fél l tejet, és felfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a 8 tojás kemény habját. Felét beletesszük egy jól kikent tepsibe, bőven megszórjuk cukorral és pirított mandulával.
A keverék másik felét ráborítjuk, tojással bekenjük, darabos mandulával megszórjuk, közepes tűznél kisütjük és csinos kockákra vágva, feladjuk.

CSOKOLÁDÉ PITE
Hozzávalók - Tészta:
liszt 28 dkg, vaj 15 dkg, cukor 1 ek. tojás 1 db, vanília 1/2 rúd, tej 1 dl.
Töltelék:
vaj 5 dkg, tojássárgája 5 db, cukor 20 dkg, vanília 1/4 rúd, mandula 7+5 dkg, csokoládé 3 tábla.

Elkészítése:
Lisztet vajjal kidolgozunk, evőkanál porcukorral, egész tojással, kis vaníliával deci tejjel tésztának gyúrunk.
Két részre osztjuk, és a következő töltelékkel töltjük:
5 dkg, vajat, 5 tojássárgáját 20 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele finomra tört vaníliát, 7 dkg héjazott, darált mandulát, 3 tábla reszelt csokoládét, amelyet összekeverünk, a tésztára tesszük, a másik lappal letakarjuk, tojással megkenjük, megszórjuk darabos mandulával és kisütjük.

CSOPAKI ALMÁS PITE
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, egy kiskanál rum, 2 evőkanál porcukor, egy csipet só, 2 dl tejföl, 1 kg savanykás alma, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor.

A felső részhez: 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg hámozott őrölt mandula, 1 kanál grízes liszt.

Elkészítés:
A lisztből, vajból, tojássárgákból egy kiskanál rummal, 2 evőkanál porcukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz, porhanyós tésztát készítünk, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Majd késfok vastagságúra nyújtjuk, tepsibe tesszük. Meghintjük zsemlemorzsával, és ujjnyi vastagon rárakjuk a rummal meglocsolt és vaníliás cukorral meghintett almaszeleteket.
Majd a következő masszát készítjük: 4 tojássárgáját 12 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk a 10 dkg őrölt mandulát, 1 kávéskanál grízes lisztet és a tojások keményre vert habját.
Ezt a masszát az almára öntjük, késsel elsimítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük.

DIÓS-ALMÁS PITE
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg zsír, 3 tojás, 2-3 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor, csipet só, tejföl az összeállításhoz.
A töltelékhez:
2 kg alma, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint cukor, 1 nagy kanál baracklekvár, 20 dkg dió.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból gyenge tésztát gyúrunk, és 1 éjszakára fóliába csomagolva a hűtőszekrényben tartjuk. A hámozott almát vékonyan szeletelve kevés vízzel, citromlével és citromhéjjal, valamint kevés cukorral megpároljuk, majd hozzákeverjük a lekvárt.
(Vigyázz, hogy csak pici víz kell hozzá!)
A tésztából 2 nagy lapot nyújtunk.
Az elsőt a kikent tepsibe tesszük, rászórjuk a darált dió felét, erre jön az almapép, majd a többi dió.
Befedjük a másik tésztalappal; majd pici cukorral elkevert, félig felvert tojáshabbal megkenve világosra sütjük.
Kihűlés után könnyedén lehet szeletelni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PITÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.