Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A PITÉK 9.

2019.12.01

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DIÓS PITE 01.
Hozzávalók - Tészta:
liszt 30 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, só 1/2 késh., cukor 1 ek.
Töltelék:
tojás 8 db, porcukor 25 dkg, darált dió 25 dkg, vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 db.

Elkészítése:
Lisztet vajjal jól eldörzsölünk, 2 tojássárgájával, csipet sóval összegyúrjuk, két részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, az egyik lapot a tepsibe tesszük, majd a következő töltelékkel töltjük:
8 tojássárgáját, 25 dkg porcukorral habosra keverünk, teszünk bele vaníliát, egy kis reszelt citromhéjat, 25 dkg darált diót, és a 8 tojás kemény habját.
Ezt ráöntjük a tésztára, a másik felével, illetve lappal betakarjuk, és lassú tűznél sütjük.

DIÓS PITE 02.
Hozzávalók - Tészta:
liszt 25 dkg, vaj 12.5 dkg, tojássárgája 4 db, cukor 12.5 dkg, mandula 5 dkg.
Töltelék:
citromlé 1/2 db, tojásfehérje 6 db, porcukor 18 dkg, dió 18 dkg, vanília 1/2 rúd.

Elkészítése:
Vajat liszttel eldörzsölünk, 4 tojássárgájával, 5 dkg darált mandulával, 12.5 dkg cukorral, kis citromlével könnyű tésztának gyúrunk össze.
A következő töltelékkel töltjük:
6 tojásfehérjét kemény habbá verünk, teszünk bele 18 dkg porcukrot, 18 dkg darált diót, kis vaníliát.
A tésztára tesszük, lassú tűznél sütjük.

DIÓS PITE 03.
Hozzávalók - Tészta:
25 dkg liszt, 8 dkg porcukor, kevés citromhéj, 16 dkg margarin, 1 tojás.
Töltelék:
4 tojás, 1 evőkanál rum, 20 dkg cukor, 22 dkg darált dió.

Elkészítése:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a citrom héját, a cukrot, a tojást, gyorsan összegyúrjuk.
Tepsi nagyságúra nyújtjuk, zsírozott tepsibe tesszük, pihentetjük, amíg elkészül a felső rész.
A töltelék elkészítése: a 4 tojás sárgáját a rummal és a 20 dkg cukorral habosra keverjük.
A tojások fehérjét habosra verjük, könnyedén hozzáadjuk a tojás sárgájához az őrölt dióval együtt.
A diós keveréket a tésztára simítjuk.
A tésztát lassan sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.

DIÓS PITE 04.
Hozzávalók:
50 deka liszt keverve 1 csomag dr. Oetker-féle sütőporral, 2 tojás sárga, 2-3 evőkanál tejfel, 30 deka vaj. Töltelékhez: 20 deka cukor, kevés víz. 20 deka darált dió, 20 deka zsemlyemorzsa, 4 deka olvasztott vaj, 1 késhegynyi fahéj és szegfűszeg, 6 deka mazsola és 4 kanál méz.

Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk- (a tészta olyan kemény. legyen, mint egy rétesé), a tészta felét kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, a tölteléket beletesszük, és a másik felét föléje tesszük a tésztának; tojással meg: kenjük és közepes tűz mellett 30-40 percig sütjük.
Töltelék:
A cukrot a vízzel sziruppá főzzük, a többi hozzávalókat hozzáadjuk, végül a mazsolát és a mézet.
Ha az anyag túl kemény. akkor kevés tejet keverünk hozzá.

DIÓS PITE NAGYMAMI MÓDRA
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, egy kis szódabikarbóna.

Elkészítése:
Ezt hirtelen összegyúrjuk, kinyújtjuk, lekvárral megkenjük, és a tetejére a következő masszát öntjük:
27 dkg vaníliás cukrot 4 egész tojással habosra keverünk és 20 dkg őrölt diót vagy mogyorót keverünk bele, és lassú tűznél megsütjük, és még melegen felvágjuk.

DIÓS VAGY MOGYORÓS PITE
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 kanál tejföl, 1 kanál porcukor, kevés reszelt citromhéj.

Elkészítése:
Nyújtófával összegyúrni, majd kézzel jól kidolgozni. A tésztát két részre osztva, az egyiket vékonyra kinyújtani, vajjal kikent, lisztezett tepsibe tesszük, hogy a tepsit teljesen beterítse.
Töltelék:
8 tojás sárgáját 25 dkg cukorral habosra keverünk, 25 dkg őrölt diót v. mogyorót, kis citrom héját, és a 9 tojás keményre vert habját, összekeverjük.
Ezt a tepsibe öntjük a tésztára, majd a vékonyra nyújtott maradék tésztával betakarjuk.
Tojás sárgájával megkenjük, és lassú tűznél szép pirosra sütjük.

EGYSZERŰ MEGGYES PITE
Hozzávalók: a tésztához
50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárga, csipetnyi só, 1 teáskanál sütőpor; a töltelékhez 1 kg meggy, 5 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A lisztbe beleszórom a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom, majd sima tésztává dolgozom.
Egy nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben.
(Az sem baj, ha egy éjjelen át, pihen.)
A nagyobbik cipót közepes gáztepsi méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem vele.
Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd meghintem a kimagozott meggyel.
A meggyet megszórom a cukorral, és a kinyújtott tésztával befedem.
Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenem a tetejét.
Villával megszurkálom és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm, ezután a lángot mérsékelve tűpróbáig sütöm.
Szép világosbarnának kell lennie.
Csak teljes kihűlése után vágom kockákra.
A tetejét ki-ki gusztusa szerint porcukorral elkevert darált dióval is meghintheti.

EGYSZERŰ PITE
Hozzávalók:
2 csésze liszt, 1 csésze kefir, 1,5 csésze cukor, 1 sütőpor, 1/2 csésze olaj, 2 tojás.

Elkészítése:
Jól összedolgozzuk az anyagokat, majd a 3/4 részét zsírozott tepsibe öntjük, és félig megsütjük.
Rárakjuk a tölteléket, majd a tészta megmaradt részét, villával megszurkáljuk, és készre sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PITÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.