Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PITÉK 6.

2019.02.16

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS PITE NAGYMAMI MÓDRA 01.
Elkészítése:
25 dkg liszt, 2-3 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tej, összegyúrni, almával vagy túróval megtölteni.

ALMÁS PITE NAGYMAMI MÓDRA 02.
Hozzávalók:
27 dkg liszt, 7 dkg zsír, 7 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tej, 1 kávés¬kanál rum, kis cukor

Elkészítése:
Ezt összegyúrni, vékonyra kinyújtani, almával tölteni és sütni.
Egy csomag Oetker sütőpor jön még bele.

ALMÁS, TÚRÓS, MEGGYES PITE
Hozzávalók - A tésztához:
25 dkg Ráma margarin, 1 db tojás, 45 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 7 dkg cukor, egy csipet só, 1 dl tejföl, 1 db tojás a tészta megkenéséhez
A töltelékhez:
Almás:
2 kg alma, 1 db citrom, 10 dkg porcukor, fahéj, 10 dkg darált háztartási édes keksz

Túrós:
50 dkg túró, 5 dkg mazsola. 1 db citrom reszelt héja, 15 dkg porcukor, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg vaníliaízű pudingpor

Meggyes:
1 kg kimagozott meggy, 10 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, egy csipetnyi fahéj, 15 dkg cukor

Elkészítés:
A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a liszttel összedolgozott margarinhoz adjuk és meggyúrjuk a tésztát. Fél óráig hűvös helyen pihentetjük. A tésztát megfelezzük, az egyik felét a tepsinek megfelelő méretre nyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és rákenjük a tölteléket. A másik, kinyújtott tésztalapot ráhelyezzük, és villával megszurkáljuk. Az egész tojást és a megmaradt fehérjét felverjük, majd ezzel megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180°C-on, 20-25 percig sütjük.
Almás töltelék:
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Tíz percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a fahéjat.
(A töltelék alatt a tésztát a darált keksszel meghintjük.)
Túrós töltelék:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a langyos vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a pudingport, a citromhéjat, majd az egészet elkeverjük.
A végén óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérje-habot.
Meggyes töltelék:
A meggyet jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, ráhintjük a cukorral elkevert fahéjat, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát.
Az almás és meggyes változatot fahéjas porcukorral, a túrósat porcukorral hintjük meg és kockákra vágva tálaljuk.

ALUDTTEJES PITE 01.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, kis sütőpor, 20 dkg cukor,1 vaníliás cukor, 10 margarin, 2 dl aludttej, 0.5 kg kimagvalt megy.

Elkészítése:
A felsoroltakat összekeverjük, rászórjuk a meggyet és 18 percig sütjük a mikróban /CRIPS fokozat, vagy akinek van pizza sütési lehetőség, majd 10 percig ott is kell hagyni.
Nagyon finom eperrel is.

ALUDTTEJES PITE 02.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 dl aludttej, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 kis csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, vagy margarin; a tepsi kikenéséhez zsiradék és liszt, a tészta tetejére 30 dkg megtisztított, kockákra vágott gyümölcs, vagy 5 dkg étcsokoládé, durvára vágott dió, mazsola

Elkészítése:
A tésztához valókat robotgéppel jól kikeverjük, és a kizsírozott és lisztezett tepsibe öntjük.
Tetejét megszórjuk a gyümölccsel, vagy a csoki - dió - mazsola variációval.
Forró sütőbe toljuk, de csak közepes tűznél sütjük.
Hidegen kockákra vágva tálaljuk.

AMERIKAI PITE
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, só, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 2-2 dkg mazsola és dió, 6 dkg bor ízű alma, 10 dkg baracklekvár.

Elkészítése:
A langyos cukros tejben elkevert élesztővel a lisztet simára kigyúrjuk. A sót a liszttel elkeverve célszerű felhasználni. A tésztából 2 db cipócskát formázunk, és letakarva kelesztjük, hogy térfogata megduplázódjon. 22-25 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk. Vékonyan olajozott sütőlapra tesszük, majd sárga krémmel lekenjük.
Mazsolával, durvára vágott dióval megszórjuk. Szeletelt almával esztétikusan a pitét felrakjuk.
15 percnyi pihentetés után cukorral meghintve sütjük.
Forró baracklekvárral fényezve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PITÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.