Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ADVENTRE - KARÁCSONYRA - A BEJGLIK 5.

2016.12.23

ADVENTRE, KARÁCSONYRA

BEJGLIK
DIÓS ÉS MÁKOS BEJGLI

Hozzávalók 2-2 rúdhoz:
3 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 3 kiskanál kristálycukor, 50 dkg finomliszt, 50 dkg rétesliszt, 50 dkg margarin.50 dkg porcukor, 6 tojás sárgája, 0,5 dl rum, 2 ek tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 csapott ek só
A nyújtáshoz: kb. 15 dkg finomliszt
A tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj
A tészta megkenéséhez: 4 tojás sárgája
A diótöltelékhez:
40 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 12 dkg mazsola, 1-2 citrom reszelt héja, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl rum A máktöltelékhez:
40 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 12 dkg mazsola, 1 cs vaníliás cukor, 1-2 citrom reszelt héja, 1-1,5 dl forralt, kihűtött tej

Elkészítése:
A tésztához az élesztőt a langyos tejhez morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk, 10 perc alatt felfuttatjuk. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Utána az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal, és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A töltelékekhez a hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk, ugyancsak behűtjük.
Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és meglisztezett gyúródeszkán egyenként kb. 3 mm vékony, a tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd feltekerjük, és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. 2 tojás sárgájával bekenjük, bő fél órán át pihentetjük.
Utána újból bekenjük 2 tojás sárgájával, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük.
Ha teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

DIÓS, MÁKOS BEJGLI ZALAI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, csipetnyi só
Töltelékhez:
50 dkg mák, 50 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom reszelt héja, 4 dkg zsemlemorzsa, 60 dkg cukor, 2 kávéskanál rum

Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy a margarinnal, a zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához adjuk, 1 tojással és késhegynyi sóval együtt, Az egészet jól összegyúrjuk. Hideg helyen 2 3 órát pihentetjük. Utána hat egyenlő részre osztjuk és cipóba gyúrjuk. Pár perc pihentetés után 3 4 milliméter vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat dióval, hármat mákos töltelékkel töltünk meg. A tölteléket a tészta széléig kenjük. A kinyújtott és megtöltött tészta két végét 1 centiméter szélesen behajtjuk. Hosszanti oldalán a tésztát felcsavarjuk, és gyengén zsírozott tepsibe rakjuk, ne szorosan. A tetejét tojással megkenjük és fél óráig meleg helyiségben kelni hagyjuk. Ismét megkenjük tojással, most hideg helyre tesszük, és addig hagyjuk kelni, amíg a tojás a tetején megrepedezik. Közepes meleg sütőben 35 40 percig sütjük.
Máktöltelék készítése:
25 dkg cukrot 2 és fél dl vízzel felfőzünk, a mákot leforrázzuk, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, a mazsolát, egy kávéskanál rumot. Jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük. Diótöltelék készítése:
25 dkg cukrot 2 és fél dl vízzel felfőzünk, és a diót leforrázzuk, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, a mazsolát, a zsemlemorzsát és egy kávéskanál rumot. Jól elkeverjük, és a tésztára hidegen kenjük.
A töltelékek se hígak, se kemények ne legyenek, mert akkor a bejgli kireped.

GESZTENYÉS BEJGLI
Hozzávalók 3 rúdhoz:
1 doboz mirelit pozsonyi tészta, 50 dkg mirelit gesztenyemassza, 2 dl kimagozott meggybefőtt, 1 dl tej, 1 dl meggybefőttlé, 2 tojásfehérje, kevés liszt

Elkészítése:
A felengedett tésztát három egyforma darabra vágjuk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk az egyik darabot, és megkenjük a töltelék egyharmadával, majd szorosan feltekerjük. Két végét összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Sütőlemezre rakjuk. A másik két rudat ugyanígy készítjük el. A töltelékhez a felengedett gesztenyemasszát a tejjel és a meggylével kenhetőre lazítjuk, hozzátesszük az apróra vágott meggyet. A sütőlemezre helyezett bejgli-rudakat a felvert tojásfehérjével bekenjük, és egy órán keresztül pihentetjük a tetejét. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben képződött gőz ne feszíthesse szét a süteményt. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép piros barnára megsütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, azután alufóliába csomagoljuk, lehetőleg egyenként. Hűvös kamrában vagy hűtőszekrény legkevésbé hideg polcán két-három hétig biztonságosan eláll.
A mélyhűtőben is tárolható, akkor fogyasztás előtt két órával szükséges kivenni, és még félfagyosan felszeletelni.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc (a tésztakészítés nélkül).

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BEJGLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.