Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ADVENTRE, KARÁCSONYRA 13.

2019.12.22

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

OMLÓS-ÉLESZTŐS BEJGLI
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa
Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék:
22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.

Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral.
Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót.
Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.
Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.
Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.
Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük.
Így szép márványos lesz.

SONKÁS BEJGLI
Hozzávalók - A tésztához
25 dkg liszt, 8 dkg vaj, 7 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 mokkáskanál só
A töltelékhez
25 dkg főtt füstölt hús, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tejföl, fél dl tej, csipetnyi őrölt szegfűszeg, 2 evőkanál natúr reszelt torma, só és törött bors, ízlés szerint
A tészta kenéséhez
fél dl tej

Elkészítése:
A tésztát a fenti recept szerint elkészítjük.
A töltelékhez a füstölt húst kétszer átdaráljuk. A vajat megforrósítjuk, majd a lisztet rászórjuk, és világosra pirítjuk.
Ezután ráöntjük a tejet, a tejfölt, és simára keverve sűrűre főzzük.
Megfűszerezzük és kihűtjük, ezután összekeverjük a darált füstölt hússal.
A kinyújtott tésztára rákenjük a töltelék felét, szorosan felcsavarjuk, és sütőlemezre tesszük.
Tetejét megkenjük a tejjel, és a másik tésztarúdat is elkészítve, előmelegített forró sütőben pirosra sütjük.
Csak hidegen szeleteljük fel.

SÜLT-TÖKÖS BEJGLI
Elkészítése:
2 dl tejbe 1 kiskanál porcukrot keverünk, majd megfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. 50 dkg liszttel, 15 dkg zsírral, 1 tojássárgájával, csipet sóval a fentieket tésztává gyúrjuk, alaposan bedagasztjuk, majd 2 részre osztjuk.
Langyos helyen fél óráig pihentetjük. Közben a héjától megtisztított 1 kg sült tököt a kés fokával darabossá szétverjük, közéreszelünk 1 nagy jonatán almát, és elkeverjük 10 dkg cukorral, 1 evőkanál rummal vagy citromlével.
A megkelt cipókat ujjnyi vastagra nyújtjuk, ráterítjük a tölteléket, és külön-külön összegöngyöljük.
Zsírozott tepsibe fektetjük a tésztarúdakat, fél óráig kelesztjük, majd a tojásfehérje habjával megkenjük.
Szép pirosra sütjük, s úgy daraboljuk, mint a bejglit.
Tetejét porcukorral szórjuk meg.

SZAMOS BEJGLI
Hozzávalók:
1200 g liszt, 235 g sertészsír, 235 g vaj, 14 g só, 26 g élesztő, 100 g tojássárgája (5 db), 240 g tej, 120 g porcukor
Diótöltelék:
1200 g dió, 200 gr morzsa (száraz darált piskóta, vagy zsemlemorzsa), 580 g cukor, 100 g méz, 150 g mazsola, 150 g narancshéj, 20 g reszelt citromhéj, 8 g őrölt fahéj, 485 g víz, 135 g narancsszirup
Máktöltelék:
1450 g darált mák, 720 g cukor, 125 g méz, 80 g mazsola, 30 g vaníliás cukor, 10 g őrölt fahéj, 275 g víz, 135 g narancsszirup
Kenőtojás:
50 g egész tojás (1 egész tojás és 2 db sárgája), 40 g tojássárgája.
Ha a bekent bejglin a kenőtojás rászáradt, újból átkenjük azt.
Újbóli száradás után 180 C-on kb. 40-50 percig sütjük.

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el.
A vizet a sziruppal 1 nagyobb edénybe feltesszük a tűzhelyre, majd az összes fűszert beletesszük a folyadékba a cukorral és a mézzel együtt.
Mikor forrni kezd, akkor keverjük hozzá a darált mákot, diótölteléknél a daráltdiót és a morzsát.
Ha a töltelék kihűlt, 340 gr-os darabokba kimérjük, folpackkal letakarva hűtőben tároljuk.
A felhasználás napján készítjük a tésztát.
A receptben szereplő anyagokat összegyúrjuk, majd 200 gr-os darabokra felosztjuk, felgömbölyítjük.
Rövid pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és az előre kimért tölteléket egyenletesen ráterítjük.
A tésztát a töltelékkel felcsavarjuk, majd sütőlemezekre felrakva, tojással bekenjük.
Mielőtt a sütőbe tesszük hurkapálcával (nem villával) megszurkáljuk, hogy a gőzök el tudjanak távozni.
Az elkészült bejgli 63% töltelék, 37% tészta.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BEJGLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.