Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE - KARÁCSONYRA 10.

2018.12.08

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

RUMOS GOLYÓK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
10 dkg mazsola, 6 evőkanál rum, 30 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg csokoládéreszelék

Előkészítés:
A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum felébe. A csokoládét lereszeljük.

Elkészítés:
A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt csokoládét, a maradék rumot és a rumos mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük csokoládéreszelékbe, és mignon-papírokba ültetjük.
Hideg helyen tároljuk. Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

TALLÉR ALAPRECEPT
Hozzávalók 50 darabhoz:
12,5 dkg darált mogyoró, 22,5 dkg liszt, 10 dkg lágy vaj, 10 dkg cukor, fél tk őrölt gyömbér, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só

Előkészítés:
A mogyorót összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel, a tojássárgákkal, a citromhéjjal és egy csipet sóval. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a hűtőbe.
Elkészítés:
A következő változatokból, kedvünk szerint.

CUKROZOTT, GYÜMÖLCSÖS TALLÉR
Plusz hozzávalók:
15 dkg átszitált porcukor, 1 ek forró víz, 1 ek rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs, 25-30 szem mogyoró

Elkészítése:
A leírtak szerint kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk és megsütjük.
Elkeverünk 15 dkg átszitált porcukrot 1 ek. forró vízzel és 1 ek rummal. A formák közepére cseppentünk egy keveset, rányomunk 1-1 darabka cukrozott gyümölcsöt és egy fél mogyorót.

NARANCSMÁZAS TALLÉR
Plusz hozzávalók:
15 dkg átszitált porcukor, 2 ek narancslé, 1 ek narancslikőr, 25-30 szem mogyoró

Elkészítése:
A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és köröket vagy más formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk, és 180°C-on (gázsütő 2. fokozat) kb. 15 percig sütjük.
Elkeverjük a porcukrot a narancslével és a narancslikőrrel.
Ecsettel a formákra kenjük, minden formára 3-4 fél mogyorót nyomunk, majd hagyjuk megszáradni.

RUMOS TALLÉR
Plusz hozzávalók:
50 dkg mogyoró, 10 dkg porcukor, 2 ek rum

Elkészítése:
A tésztából nagyobb diónyi golyókat formázunk, és mindegyikbe (az oldalukba is) mogyorószemeket nyomunk. A sütőben 180 fokon (gázsütő 2. fokozat) kb. 15-18 percig sütjük, majd teljesen kihűtjük.
Összekeverjük a porcukrot a rummal, és a golyókra csurgatjuk.
Tipp
Sütés előtt a golyók közepébe nyomhatunk egy-egy szem rumos meggyet;
Elhagyhatjuk a mázat, helyette vastagon megszórhatjuk a golyókat porcukorral.

 

 

TARKA-BARKA SÜTIK
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
30 dkg vaj, 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 db tojás, 4 dkg kakaópor, 1 db tojásfehérje

Előkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

 

 

Elkészítése:
A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük.
Rácson teljesen kihűtjük. Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTI- KARÁCSONYI SÜTEMÉNYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.