Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE, KARÁCSONYRA - A BEJGLIK 7.

2018.12.16

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KARÁCSONYI BEJGLI 02.
Hozzávalók - A tésztához:
56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojás sárgája
A diótöltelékhez:
30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 1,5 reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;

A mákos töltelékhez:
30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 2,5 dl tej, 7 dkg mazsola, 2 evőkanál nagyon apróra vágott ananászbefőtt, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsolom.
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe keverem a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészét, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot 0,5 dl vízben felforralom, és hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert.
Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és kihűtöm.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá az egyik fajta töltelék felét.
Szorosan összetekerem.
Az ily módon elkészített 4 rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól kb. 3 cm távolságra.
Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. Egy óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és újabb félórai várakozás után az előmelegített, forró, de gőzös sütőben szép barnáspirosra sütöm.
Csak akkor veszem le a sütőlapról, ha már teljesen kihűlt, majd folpack fóliába csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom.
Az ünnep előtt akár 3 héttel is elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban.
Ezt a bejglit hónapokra el lehet tenni a mélyhűtőben.

MÁKOS-DIÓS BEJGLI 01.
Elkészítése:
1 kg lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolunk. 1 dl tejben kevés cukorral 4 dkg élesztőt felfuttatunk, a liszthez és a margarinhoz töltjük. 2 tojássárgájával, 1 citrom reszelt héjával, 10 dkg cukorral és annyi tejföllel, amennyivel kelt tészta keménységű tésztát lehet készíteni, tésztát gyúrunk. 3 bejglit készítünk belőle. Egy bejglihez 20 dkg tölteléket számítsunk, amit citromhéjjal, vaníliás cukorral, kristálycukorral és mazsolával ízesítünk.
Nagyon kevés tejet adunk hozzá, csak annyit, hogy morzsalékos legyen a töltelék.
Különben szétrepeszti a tésztát.
Sütés előtt 1 órát kelesztjük, kétszer kenjük meg tojással.

MÁKOS-DIÓS BEJGLI 02.
Hozzávalók:
45 dkg Manthler gluténmentes liszt, 3 dkg élesztő, 8 dkg margarin, 2 ek (púpos) kristálycukor, 3 dl tej, 2 db tojás-sárgája, csipet só, 1/2 dl rum
Diós töltelék:
20 dkg dióbél, 5 ek.(púpos) kristálycukor, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj, 1 dl tej
Mákos töltelék:
20 dkg mák, 4 ek (púpos) kristálycukor, 1 ek baracklekvár, 1 ek méz, 2 dl tej

Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben és 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A maradék cukrot meg a sót elkeverjük a tejjel, a 2 tojás sárgájával és a rummal. A megszitált Manthler gluténmentes lisztből, a megkelt kovászból és a langyos, elkevert tejből tésztát dagasztunk. Mikor már kissé kidolgoztuk, hozzáadjuk az olvasztott, de csak langyos margarint, és hólyagosra, simára kidolgozzuk. A tetejét meghintjük Manthler gluténmentes liszttel, vagy keményítővel és tiszta konyharuhával letakarjuk. Nem túl meleg helyen, megkelesztjük.
Mikor már kétszeresére megkelt, lisztezett gyúródeszkán kettéosztjuk.
Ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, dióval, vagy mákkal megtöltjük, összecsavarjuk, kikent tepsire tesszük, és kb. 30 percig állni hagyjuk, csak azután sütjük meg.
A tetejét enyhén cukrozott vízzel, vagy felvert tojással kenjük meg és nem túl hirtelen, megsütjük.
Ebből a tésztából lekvárral töltött buktákat is süthetünk.
A diót ledaráljuk.
A tejet felforraljuk, beleszórjuk a diót és a cukrot, majd jól összekeverjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a megmosott mazsolát és megízesítjük a reszelt citromhéjjal. Ha sűrű lenne, egy kevés tejjel hígítjuk.
Hidegen töltjük meg vele a tésztát.
A mézzel, meg a hígabb baracklekvárral és a cukorral elkevert mákot belefőzzük a forrásban levő tejbe, vagy vízbe.
Jól elkeverjük, ha híg lenne, még forraljuk egy kicsit, ha elég sűrű, azonnal levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
A töltelék legyen könnyen kenhető.

MÁKOS-DIÓS BEJGLI 03.
Hozzávalók 6 rúdhoz:
1 kg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, 1/2 dkg só, 40 dkg darált mák, 40 dkg dió, 1 csomag fahéj, 1/2 citrom, 4 dkg zsemlemorzsa
Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat /én szoktam bele tenni 10 dkg mazsolát is/, és egy késhegynyi fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Diótöltelék:
22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük. Teszünk bele késhegynyi fahéjat, citromhéjat /én mazsolát is), és 4 dkg morzsát. Szintén hidegen kenjük a tésztára. Ügyeljünk, hogy a töltelék se túl sűrű, se túl híg ne legyen, mert akkor a tészta, sütés közben felreped.

Elkészítése:
A lisztet, vajat, zsírt és 8 dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk. Az élesztőt gyengén cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Teszünk bele egy egész tojást, sót és jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük. Utána a tésztát hat egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva feltekerjük. A rudakat gyengén zsírozott tepsibe rakjuk nem túl közel egymáshoz.
Tojással megkenve 1/2 óráig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, és most már hideg helyre tesszük, amíg a tojás megszárad (megrepedezik).
Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
Ugyanennyi mennyiségből készíthetünk 25 mákos és 25 diós kiflit is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BEJGLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.