Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE, KARÁCSONYRA 9.

2018.12.05

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

MEGGYES TÚRÓTORTA
Hozzávalók:
25 x 30 cm-es felfújt formához 20 dkg vajas keksz, 12,5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, bő 1 dl tejszín, 20 dkg tejszín-krémtúró, 1 üveg meggybefőtt (lehet kapni fél literes üvegben magozott meggyet), 4 ek búzakeményítő

Elkészítése:
a vajas-kekszet összetörjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a kekszmorzsát és a porcukor felét; jól összedolgozzuk. A keveréket a formába töltjük, és jól belenyomkodjuk; hűtőszekrénybe tesszük.
A túrót a maradék porcukorral és a tejszínnel jól összekeverjük, majd a keksz tetejére kenjük; az egészet ismét s hűtőszekrénybe helyezzük.
A meggyet a levével együtt felforraljuk, és a kevés vízzel kikevert keményítőt hozzáadjuk, állandó keverés mellett felfőzzük, amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A meggymasszát a kekszes-túrós alapra kenjük, és az egészet tovább hűtjük.
Tálaláskor a tortába gyertyákat szúrhatunk és meggyújthatjuk.
Nagyon hangulatos és mutatós.

MÉZES PUSZEDLI NAGYMAMA MÓDRA
Hozzávalók:
1/4 kg méz, 1/2 kg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítése:
A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könnyen formázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét díszítem tetszés szerint.
Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg.
Dobozban vagy zacskóban tároljuk.

MIKULÁS-CSIZMA
Hozzávalók 2 csizmához és kb. 6 figurához - A tésztához:
12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 60 dkg finom minőségű kristálycukor, 1 csipet só, 1 db tojás, RAMA margarin a forma kikenéséhez, 2 db tojássárgája A díszítéshez: 1 db tojásfehérje, 12,5 dkg porcukor

Elkészítése:
A lisztet, a margarint, a cukrot, a sót és a tojást összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, 60 percre hűvös helyre tesszük.
A tésztát két réteg háztartási fólia között, kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk.
A csizma körvonalát pauszpapírra átrajzoljuk és kivágjuk. Az elkészült sablont a tésztára helyezzük és kivágjuk. A tésztából összesen 4 csizmát lehet kivágni.
2 csizmát egymás mellé helyezünk a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Margarinnal bekenünk két sütőpapír csíkot (8 x 20 cm) és a margarinnal bekent oldalt kifelé fordítva feltekerjük azokat. Egy-egy papírtekercset ráhelyezünk a két csizma szárára. A másik két csizmát felülről ráhelyezzük a papírtekercsekre, majd a széleket körben enyhén összenyomjuk. Az egészet bekenjük tojássárgájával. A csizma sarkait és ráncait a kés tompa élével karcoljuk be.
A maradék tésztából kis formákat alakítunk, és szintén a sütőlapra helyezzük. 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig sütjük. A sütőpapír tekercseket eltávolítjuk, és a csizmát hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felét porcukorral elkeverjük. Kis átmérőjű habzsákba töltjük, és a csizma karimáját megrajzoljuk vele.
A csizma szárának üregét megöltjük süteménnyel és más aprósággal.

MOGYORÓKRÉMES GOLYÓCSKÁK
Hozzávalók:
150 g Nutella, 125 g gesztenyemassza, 75 g darált keksz, 1/2 csésze kávé, 2 evőkanál lekvár, 1 dl tejszín, rum, darált mogyoró, csokoládé- vagy kókuszreszelék

Elkészítése:
Az alapanyagokat dolgozzuk össze, majd formázzunk belőlük kis golyócskákat, amelyeket csokoládé-vagy kókuszreszelékbe, ill. darált mogyoróba forgathatunk, ízlés szerint.

MOGYORÓS CSIGÁK
Munka: ~30 perc
Fogyasztható: ~ 1 óra múlva
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 8 dkg mogyoró, 2 tojás, 25 dkg cukor, 1-1 csipet őrölt szegfűszeg, fahéj és kardamom, 25 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 ek szilvapálinka (vagy citromlé), vaj a tepsihez

Előkészítés:
A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk.
A mogyorót összevagdaljuk.

Elkészítése:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Beledolgozzuk a fűszereket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mogyorót, a lisztet és a sütőport.
A sütőt 200°C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tepsit. A tésztából kb. 40 db golyót formázunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 10-15 percig sütjük.
Apró lyukat vágunk egy nejlonzacskó vagy zsírpapírból csavart tölcsér végén. A porcukrot elkeverjük a pálinkával (vagy citromlével), a zacskóba töltjük, és csigavonalban megdíszítjük vele a golyókat.
Hagyjuk megszáradni.

NYUSZIFÜL(ADVENTI SÜTEMÉNY, RÉGI FALUSI RECEPT)
Hozzávalók:
30 dkg sima liszt, 8 dkg szoba hőmérsékletű vaj, 4 tojássárgája, csipet só, bő 1 dl fehérbor, 1 ek rum, zsír vagy olaj a sütéshez (a zsírban sokkal jobb), porcukor a meghintéshez

Elkészítése:
A vajat a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a bort, a rumot, majd a lisztet és sót. Selymessé dolgozzuk össze. Letakarjuk, 1 órán át, pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, kis háromszögekre vágjuk. A lisztet lesöpörjük róluk.
Forró zsiradékban gyorsan aranysárgára sütjük.
(Közben felfúvódnak.)
Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük.
Még melegen vaníliás porcukorral meghintjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTI- KARÁCSONYI SÜTEMÉNYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.