Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE ÉS KARÁCSONYRA 11.

2018.12.17

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

VANÍLIÁS FÉLHOLDAK
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
15 dkg vaj + a tepsihez, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás, 1 tk őrölt kardamom, 1 csipet fahéj, 25 dkg liszt + a nyújtáshoz, 25 dkg darált mandula
Előkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és 2 tojással. Beledolgozzuk a kardamomit, a fahéjat, a lisztet és 3 ek kivételével a mandulát. A tésztát 2 órára behűtjük.

Elkészítése:
Kivajazunk egy tepsit. A sütőt 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Félhold alakú kiszúróval kivágjuk a formákat, és sorban a tepsire rakjuk.
A megmaradt tojást elkeverjük, és megkenjük vele a holdak tetejét.
Megszórjuk a félretett mandulával, és sütőben kb. 10 percig sütjük.

 

VANÍLIÁS KIFLIK
Hozzávalók kb. 60 db készítéséhez:
Az alaptésztához:
20 dkg Rama margarin, 25 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 12,5 dkg finom kristály-szemcséjű minőségi kristálycukor, egy csipet só, 1/2 csomag sütőpor, 1 db vaníliarúd vagy 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg darált mandula
A kiflik meghintéséhez:
4 evőkanál díszítő szórócukor (vaníliaízű)

Elkészítése:
A lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk. A tojássárgákat, a cukrot, a sót, a sütőport és a lekapart vanília-rudat (vagy vaníliás cukrot) egy tálba tesszük. A darált mandulát rászórjuk, a margarint rámorzsoljuk. A keveréket a liszthez adjuk, és kézzel meggyúrjuk a tésztát. Ezután legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A tésztát kb. 2 cm vastagságú rúdformára nyújtjuk, szeletekre vágjuk, és kifliket formázunk a szeletekből. A sütőlapra sütőpapírt helyezünk, és erre fektetjük a kifliket.
Előmelegített sütőben, 200°C-on kb. 12 percig sütjük.
A szórócukorral még melegen meghintjük a kifliket.

 

ADVENTI KALÁCS
Hozzávalók:
2 tojás, 25 deka cukor, 1 késhegynyi szegfűszeg, 1 kávéskanálnyi törött fahéj 2 kávéskanál kakaó, 25 deka liszt, 3/4 csomag Dr. Oetker-féle “Backin” sütőpor, 1/4 liter feketekávé

Elkészítése:
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a többi anyagokat, jól elkeverjük, zsírozott. morzsával kihintett tortaformában 1 óráig sütjük.
Ha kihűlt, kettévágjuk, és gyümölcsízzel megtöltjük.

ADVENTI KOSZORÚ
Hozzávalók:
16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc Cappuccino fagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény
Előkészítés:
A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.

Elkészítése:
A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk.
A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük.
Azonnal tálaljuk.

ADVENTI MÁKOS-DIÓS KOSZORÚ
Hozzávalók - A tésztához:
50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez
18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelt tészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés:
Dr. Oetker Marcipán ízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTI- KARÁCSONYI SÜTEMÉNYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.