Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRA - KARÁCSONYRA - A BEJGLIK 4..

2016.12.21

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BEJGLIK
DIÓS-MÁKOS BEJGLI 01.

Hozzávalók:
1 kg liszt, 25 dkg margarin 20 dkg libazsír, 3 dkg élesztő, 6 dkg cukor, 4 dl tej, 2 tojás, só
Diótöltelékhez:
30 dkg cukor, 40 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, fahéj, reszelt citromhéj
Máktöltelékhez:
30 dkg cukor, 40 dkg darált mák, 10 dkg mazsola, fahéj, citromhéj, kevés méz

Elkészítése: A lisztet a sóval, cukorral, zsiradékkal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, az egészet tejjel összegyúrjuk, cipókba formáljuk. Ezután a tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, ugyanilyen vastagon megtöltjük töltelékkel, összesodorjuk, a tepsire helyezzük, villával több helyen megszurkáljuk. A bejgliket tojássárgájával megkenjük, meleg helyen száradni hagyjuk. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük, szép márványosan repedezetten kell barnáspirosra sülnie.
A töltelék készítése:
2 dl vizet 30 dkg cukorral felforralunk, a dióra vagy a mákra öntjük, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat és a citromhéjat.

DIÓS-MÁKOS BEJGLI 02.
Hozzávalók - A tésztához:
1/2 kg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só
A diótöltelékhez:
30 dkg dióbél, 20 dkg porcukor, 10 dkg finom édes morzsa, citromhéj, 10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
A máktöltelékhez:
30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor vagy citromhéj, 5 dkg dara vagy liszt

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk. A diótöltelék készítése:
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot. A máktöltelék készítése:
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.
Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelék fele mértékét vesszük.
Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

DIÓS-MÁKOS BEJGLI 03.
Tésztája olcsó és egyszerű, a kész sütemény 10 napig is eláll, és finom marad, így előre el lehet készíteni.
Hozzávalók - Tésztához:
60 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 egész tojás, 2-3 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 3-4 dl tej, csipet só

Elkészítése:
A lisztet a margarinnal, tojással, cukorral, sóval és a kevés tejben felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel gyúrjuk össze lágy tésztának. Formázzunk négy egyforma cipót, és letakarva hagyjuk kelni 20 percig. A cipókat 1/2 cm vastagságura nyújtsuk ki, kettőt dió, kettőt pedig mák töltelékkel kenjünk meg, majd sodorjuk össze tekerccsé. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a tekercseket egymás mellé, pihentessük még 15 percig, majd kenjük meg a tetejüket tojással, és villával végig szurkáljuk meg, hogy sütéskor a gőz ki tudjon jönni. Előmelegített sütőben kb. 20 percig süssük, míg szépen megnő és a teteje piros lesz. Diótöltelék: 30 dkg cukrot 1,5 dl vízzel, egy kisujjnyi, hosszában kettévágott vaníliával felforralunk. A szirupba belekeverünk 30 dkg darált diót és 5-10 dkg mazsolát. / Szaporítani lehet baracklekvárral / Forralni már tovább nem kell. A tölteléket kihűlés után kenjük a tésztára.
Máktöltelék: 30 dkg cukrot 2 dl vízzel felforralunk, beletesszük egy citrom reszelt héját. A forró szirupba belekeverünk 30 dkg darált mákot és 5-10 dkg mazsolát. Főzni tovább nem kell. Késsel kenhető sűrűségű legyen. Szaporítani lehet mézzel, lekvárral.
A tölteléket kihűlés után kenjük a tésztára.

DIÓS-MÁKOS BEJGLI 04.
Hozzávalók 2-2 rúdhoz - A tésztához:
56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojás sárgája
A diótöltelékhez:
30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt
A máktöltelékhez:
30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és follpackba vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható.
A karácsonyi hajsza idején megspórolhatjuk a bejgli sütést!

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BEJGLIK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.