Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE - KARÁCSONYRA 8.

2016.12.22

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

MÁRVÁNYLAPOCSKÁK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
125 g vaj vagy margarin, 75 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 225 g liszt, 2 evőkanál kakaópor

Elkészítése:
A puha vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a két tojássárgájával elkeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, az egészből sima tésztát gyúrunk. A tészta felében, külön edényben, eldolgozzuk a kakaóport. A két fajta tésztát lazán összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük. A sütőt 180 C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
A tésztarúdból 3 mm vastagságú szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütünk.

MÁZAS LEVÉL
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
3 narancs, 13 dkg vaj + a tepsihez, 10 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 27,5 dkg liszt, 15 dkg porcukor
Előkészítés:
A narancsokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk a két narancs reszelt héját, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és levélformákat szúrunk ki belőle (mást is lehet). A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 10-15 percig sütjük. A mázhoz a harmadik narancs héját is lereszeljük, levét kinyomjuk. A porcukrot 1-2 evőkanálnyi narancslével elkeverjük (sűrű masszát kapjunk), és megkenjük vele a tésztaleveleket.
Közepükre kevés reszelt narancshéjat szórjunk, hagyjuk teljesen megszáradni. Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

MAZSOLÁS HALOM
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
1 narancs, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, 15 dkg mazsola, 4 evőkanál porcukor
Előkészítés:
A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése:
A vajat a cukorral, a tojásokkal, a narancshéjjal és egy csipet sóval habosra keverjük. A lisztbe forgatjuk a mazsolát, és kis adagokban a vajas masszába dolgozzuk. Két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 17 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni, és megszórjuk kevés porcukorral. Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK -ADVENTRE, KARÁCSONYRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.