Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE KARÁCSONYRA - A BEJGLIK 6.

2018.12.03

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

GOMBÁS BEJGLI
Hozzávalók - A tésztához:
25 dkg liszt, 8 dkg vaj, 7 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, mokkáskanálnyi só;
A töltelékhez:
30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél dl tej, fél dl tejföl, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 tojássárga, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
1 dl tejet megmelegítünk, belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A vajat, a zsírt és a lisztet összemorzsoljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a sót, majd sima tésztává gyúrjuk össze. Két cipót formálunk belőle, és lisztezett deszkán, tiszta ruhával letakarva, duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk a megtisztított, finomra vagdalt vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és felszeletelt gombát.
Megsózzuk, meghintjük törött borssal, belekeverjük a nagyon finomra vágott zöldpetrezselymet, és fedő alatt saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A vajat megmelegítjük, megszórjuk liszttel, habzásig pirítjuk, azután felöntjük a tejjel, és simára keverve sűrűre főzzük. Belekeverjük a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, a zsírjára sült gombát, kevés tejföllel lazítjuk, kihűtjük, majd belekeverjük a tojássárgáját is.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a gombás töltelék felével, és szorosan felcsavarjuk.
Két végét benyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon, tetejét kevés tejjel megkenjük, és sütőlemezre tesszük.
A másik tésztacipót ugyanígy megtöltjük.
Előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük, és hidegen vágjuk fel.

GYÜMÖLCSÖS BEJGLI
Hozzávalók - A tésztához:
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 10 dkg cukor, 2 evőkanál olaj, csipetnyi só, 2 evőkanál kakaópor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj A töltelékhez:
15 dkg cukrozott gyümölcs (vagy beszáradt, kemény lekvár, esetleg befőtt, természetesen kimagozva), 10 dkg kimagozott aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj vagy citromhéj, 4 evőkanál rum (vagy édes gyümölcslé, esetleg édes bor), 10 dkg apróra tört (nem darált) dió vagy mandula
A tetejére:
10 dkg cukor, 1 tojásfehérje, pár csepp citromlé

Elkészítése:
A tejbe belekeverem a cukor felét és a szétmorzsolt élesztőt, majd letakarva felfuttatom. Ezután összegyúrom a liszttel, a margarinnal, a tojással és a tejföllel. Ha a tészta már jól összeállt, kettéosztom. Az egyik felébe belekeverem az olajat, a kakaóport és a maradék cukrot, majd mind a két cipóba formált tésztát a hűtőszekrényben pihentetem. Közben a gyümölcsöket apróra összevágom, és a rummal meglocsolom. A fehér tésztát nagyon vékonyra kinyújtom és kettévágom. A barna tésztát ugyancsak kettévágva akkorára nyújtom ki, hogy egyet-egyet a fehér tésztába becsomagolhassak. (Két rúd gyümölcsös bejgli lesz ebből a mennyiségből.) Tehát a fehér tésztára ráteszek egy barna tésztalapot, erre pedig rászórom a kettéosztott gyümölcsöket. A tésztát szorosan összegöngyölöm, majd a sütőlemezen még 20 percig hagyom állni, ezután teszem bele az éppen akkor begyújtott sütőbe. 10 percig hagyom kis lángon, majd közepes hőfokon barnáspirosra sütöm.
A megsült bejglit hagyom kihűlni. Közben a tojásfehérjéből gyenge habot verek, hozzáadom a cukrot és a citromlevet, majd addig verem, amíg fényes lesz.
Ezután ezt a cukormázat rákenem a tésztára, és annyi időre teszem vissza a sütőbe, hogy a hab csak rászáradjon, de ne színesedjen.

KARÁCSONYI BEJGLI 01.
Hozzávalók 4 rúdhoz - A tésztához:
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 3 dkg porcukor, 2 tojássárga, csipetnyi só;
A diótöltelékhez:
25 dkg darált dióbél, 20-22 dkg porcukor, 1 nagy, savanykás, reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg egészen apróra vágott birsalmasajt (vagy cukrozott gyümölcs, vagy nagyon kemény, régi dzsem). 5 dkg mazsola, csipetnyi só
A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 2 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, csipetnyi só

Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsolom.
A szétmorzsolt élesztőt a cukorral együtt 1 dl meglangyosított tejbe keverem, és 5 percnyi várakozás után a margarinos liszthez öntöm. Hozzáteszem a tészta összes többi alkotórészét, és jól összedolgozom. Ha már sima, 4 cipóba osztom, és a tetejét is belisztezem.
Lisztezett deszkára teszem, és konyharuhával letakarom. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén) eredeti térfogatához képest a duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a dióhoz.
Ezután összedolgozom a reszelt almával, a birsalmasajt-darabkákkal, a megmosott és megtisztított mazsolával, a sóval, valamint a sárgabaracklekvárral. A mákoshoz a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és a fűszereket, majd egyet forralok rajta, és rögtön leveszem a tűzről.
Hagyom, hogy egészen kihűljön.
Egy megkelt tésztacipót lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtok, és teljes felületére rákenem a diós töltelék felét. Szorosan összetekerem, két végét kissé benyomkodom, majd sütőlemezre helyezem. Még egy diós bejgli készül, míg a megmaradt 2 cipóból két rúd mákos, összesen tehát két diós, két mákos bejgli lesz. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, és 1 órára hűtőbe teszem. Ezután ismét bekenem tojásfehérjével, és fél óráig szoba hőmérsékleten hagyom.
Előmelegített, forró, de gőzös sütőben szép barnáspirosra megsütöm.
(Akkor lesz gőzös a sütő, ha a rács alá helyeznek egy vízzel teletöltött kis tűzálló edénykét, ami a sütés ideje alatt folyamatosan párolog.) A rudakat csak akkor szedem le a sütőlemezről, ha már egészen kihűltek.
Fóliába csomagolva a hűtőszekrény legkevésbé hideg részén tartom fogyasztásig.
Akár három hétig is eláll így, de a mélyhűtőbe is tehető.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ADVENTRE ÉS KARÁCSONYRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.