Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ÁFONYATORTÁK 1.

2017.03.12

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

 


ÁFONYATORTA 01.
Hozzávalók:
12 dkg kristálycukor, 25 dkg áfonya (vagy áfonyabefőtt, esetleg fekete ribiszke), 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg olvasztott vaj, 16 dkg rétesliszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 evőkanál barna cukor a szóráshoz porcukor

Elkészítése:
A sütőt 180C-ra bemelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal, vagy olajjal kikenünk, és sütőpapírral kibéleljük.
Az áfonya felét 1 evőkanál cukorral a tűzön addig keverjük, amíg levet nem ereszt, majd a többi áfonyát belekeverve kihűtjük.
A tojásokat a vajjal meg a sütőporral habosra keverjük, és a többi cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet beleforgatjuk. A gyümölccsel összekeverjük, majd a formába kanalazzuk. A barna cukrot rászórva villával a felső felébe keverjük, és 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. 5 percig a formában pihentetjük.
Rácsra vagy deszkára borítva hűtjük ki, és porcukorral megszórva tálaljuk.

 

ÁFONYATORTA 02.
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 teáskanál sütőpor, 10 dkg barnacukor, 1 csipetnyi só, 2 egész tojás, 1 dl tej, 8 evőkanál étolaj, 30 dkg áfonya

Elkészítése:
Üssük egy keverőtálba a tojásokat, szórjuk bele a cukrot és a sót. Kanalazzuk rá az étolajat, öntsük bele a tejet, majd az egészet pár percig habverővel jól keverjük össze. Egy másik ki tálba mérjük ki a lisztet, szórjuk rá a sütőport, és keverjük össze.
Kanalazzuk a lisztes keveréket a tojásos masszához, úgy, hogy közben habverővel keverjük. Nem kell habosra keverni, elég addig, míg sima tésztát nem kapunk. Kenjünk ki vajjal, és szórjunk meg liszttel egy kerek, közepes méretű peremes sütőformát, majd öntsük bele a tésztát. Kanállal simítsuk egyenletesre a tetejét. Szórjuk rá a megmosott és lecsepegtetett áfonyaszemeket. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 30-35 percig.
Ha elkészült még langyosan vágjuk cikkekre, és porcukorral szórjuk meg a tetejét.

 

 

ÁFONYATORTA 03.
Hozzávalók - A piskótához:
2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaópor, 2dl tejföl, 1,5 dl tejszín (vagy tejföl), 20 dkg liszt (fele sima, fele rétes), 30 dkg kristálycukor, 8 dkg darált dió, 1 evőkanál rum
A gyümölcskrémhez:
5 dl kefir, 2 dkg étkezési zselatin, 2 dl víz, 15 dkg rumba áztatott aszalt szilva (vagy áfonya), 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A piskóta hozzávalóit alaposan összekeverjük. A 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát oldalt kikenjük margarinnal, az aljára sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd papírral letakarva még 12 percig. Hagyjuk kihűlni a formában.
Ha kihűlt, kivesszük a formából, kettévágjuk, és megkenjük 3 evőkanál áfonyalekvárral. Visszahelyezzük a formába, rátesszük a tészta másik felét, ráhalmozzuk az aszalt gyümölcsöt, majd ráöntjük a gyümölcskrémet.
Gyümölcskrém elkészítése:
A kefirt a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Közben a vizet és a zselatint felfőzzük, lehűtjük, és hozzákeverjük a kefirhez.
Ha már kezd sűrűsödni, akkor ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Utána kb. 1 marék aszalt áfonyával díszítjük, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ÁFONYATORTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.