Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 10.

2019.11.30

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS LEPÉNY
(OMLÓS TÉSZTÁK VAGY LINZEREK)
Elkészítése:
1 dl tejben 2 dkg élesztőt felfutatunk. 30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 1 kanál cukorral, csipetnyi sóval, 1 db tojással, az élesztős tejjel, és egy púpos kanál tejföllel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk.
Kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsi aljára tesszük, majd a reszelt almát ráhintjük, megcukrozzuk, tetszés szerint fahéjat hintünk rá.
A másik lappal befedjük, utána megsütjük.

Ha az almát előbb megpároljuk, finomabb tésztát kapunk.

ALMÁS LEPÉNY 01.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír, 2 kanál tejföl csipetnyi só
A töltelékhez:
1 kg alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj, (darált dió, vagy finom morzsa, ez el is maradhat)

Elkészítése:
A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk, a nagyobbik felével a tepsit (közepes) kibéleljük, és meghintjük darált dióval, vagy morzsával, erre rákenjük a tölteléket. Majd betakarjuk a másik lappal. Tetejét megkenjük tojással (én pici tejfölt, pici vízzel összekeverek, és ez is jó, ha kevés és drága a tojás!) villával megszurkálom, és forró sütőbe tolva szép rózsaszínűre megsütöm. kockára vágva, esetleg porcukorral megszórva akár hidegen, akár melegen tálaljuk.
Töltelék:
a meghámozott almát nagylukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral, valamint fahéjjal ízesítve sűrűre pároljuk.
Hidegre hűtve töltjük meg vele a tésztát.
A jól érett puha almánk van, akkor nyersen is használhatjuk. Lereszelve, vagy szeletelve cukorral meghintjük 20 percig, állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk.
A nyer alma alatt a tésztát, bővebben szórjuk meg morzsával, vagy dióval.
Fahéjjal ízesítjük.

ALMÁS LEPÉNY 02.
Elkészítése:
10 dkg vajat 1 bögre cukorral, 1 vaníliás cukorral 2 egész tojással és kis sütőporral jól összekeverni!
1 bögre lisztet kanalanként hozzákeverünk, majd egy kizsírozott, lisztezett kisebb tepsibe (Kb. 20x40 cm) belesimítani. 2 db almát megtisztítva, szeletekre vágva, beleegyengetem a tésztába.
Fahéjas cukorral jól megszórom, és tűpróbáig sütöm.
(Vigyázat! Az adag létszámtól függően növelhető!)
Nagyon finom, és egyszerű!

ALMÁS LEPÉNY 03.
(10 SZELET)
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzaliszt, 8 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 2 db Polisett, 1/4 citrom leve és héja, késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 4-5 db Polisett, késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítése:
A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd beledolgozzuk az egész tojást, a citrom levét és reszelt héját, a tejben feloldott Polisettet.
A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és a felével kibélelünk egy kis tepsit.
Megszórjuk 2 csapott evőkanál búzacsirával és ráterítjük a Polisettel, fahéjjal ízesített, dúrvára reszelt kinyomkodott almát.
(Aki bírja, héjastól használja föl.)
Tetejére is szórjunk 2 csapott evőkanál búzacsirát.
A maradék tésztával befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük.
Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.

ALMÁS METÉLT
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg széles metélt (száraztészta), 2 savanykás alma, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj (margarin), 2 dl tejföl, 1 tk finomliszt, 1 mk őrölt fahéj, ízlés szerint cukor, 1 mk só

Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon, forrásban levő sós vízbe téve megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve melegen tartjuk.
Közben az almát meghámozzuk, és kicsumázva, a reszelő legdurvább fokán lereszeljük.
A vajat felforrósítjuk, rátesszük az almareszeléket és a megmosott, szárától megfosztott mazsolát, majd egy-két percig fedő alatt pároljuk.
A cukorral és a sóval meghintjük, ezután belekeverjük a fahéjat.
A tejfölben simára keverjük a lisztet és ráöntjük a mazsolás almára.
Folytonos keverés közben besűrítjük, majd beleforgatjuk a főtt tésztát.
Jól összekeverjük, és egy nagy serpenyőben megforrósítjuk.

ALMÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm.
A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel.
Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom.
Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg.
Tortaként szeletelve kínálom.

ALMÁS PALACSINTALEPÉNY
Hozzávalók:
20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál porcukor, 3 db savanykás alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a tálaláshoz baracklekvár, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

Elkészítése:
Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet, a porcukrot és a fűszereket.
Ezután a liszttel egészen simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat.
A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapunk.
Félretesszük.
Az almákat megmossuk, letörölgetjük, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük.
Az almareszeléket a citromlével együtt azonnal belekeverjük a masszába.
Kisebb tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a liszttel meghintjük, majd az almás masszát belesimítjuk.
Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan, szilárdulásig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellőképpen átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és kockákra vágjuk.
Melegen is, hidegen is nagyon jó.
Baracklekvárt feltétlenül kínáljunk hozzá!
Aki édesen szereti, a tetejét még melegen hintse meg porcukorral.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.