Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 12.

2020.02.10

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁSKENYÉR 01.
(PISKÓTÁK)
Elkészítése:
50 dkg almát megreszelünk, és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk.
5 dkg mazsolát is beleteszünk.
Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 sütőport és 5 dkg durvára vágott diót.
Vajazott, lisztezett őzgerincformában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

ALMÁSKENYÉR 02.
Hozzávalók:
50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt. 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só. 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez

Elkészítése:
A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott.
Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót.
Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik.
A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába.
Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát.
(A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.)
Tetejét szép egyenletesre simítom.
Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm.
Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe.
Ha nem, folytatom tovább a sütést.
Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni.
Ezután becsomagolom egy follpackba, vagy alufóliába, és hűvös helyen tárolom.
Nagyon sokáig eláll.
Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég.
Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.

ALMÁS-LEPÉNY 01.
Elkészítése:
60 deka lisztet, 1 csomag sütőport, kevés sót és ízlés szerint cukrot 1 egész tojással, 15 deka zsírral és 2 deci tejföllel összegyúrunk.
A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk, és almatöltelékkel vastagon bevonjuk.
Az almatöltelékhez fél csomag vaníliás cukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk.
A tészta másik felével az almát betakarjuk s tojássárgájával megkenve, villával megszurkáljuk.
Forró sütőben világosbarnára sütjük.
A hosszúkás szeletekre vágott kész tésztát a tálaláskor vaníliás cukorral bőven behintjük.

ALMÁS-LEPÉNY 02.
A tésztához:
10 dkg vaj (margarin), 20 dkg finomliszt, 1 tojás, csipetnyi só, 1 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna.

A töltelékhez:
80 dkg alma, 1 ek fahéjas porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, a tetejére kristálycukor (én pici kakaóval, darált dióval keverem, így barnább)

Elkészítése:
A vajat 300 W-on felolvasztjuk, összekeverjük a többi tésztához valóval, állni hagyjuk.
A hámozott almából 4-et megreszelünk, összekeverjük a cukrokkal, citromhéjjal. A többi almát karikázzuk, citromlével meglocsoljuk.
A tésztát speciális mikrohullámú tortaedénybe simítjuk (én vajjal kikent jénaiba), letakarjuk, és 600 W-on 10 percig sütjük.
Kivesszük az edényt, az almapépet a tésztára simítjuk, almakarikákkal díszítjük, kristálycukorral megszórjuk. 600 W-on még 15 percig (én csak 10) sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.

ALMÁS- MÜZLIS TÁSKA
Hozzávalók 8 adaghoz:
1 doboz gyorsfagyasztott (vagy 50 dkg házi készítésű) leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 ek tetszés szerinti müzli-keverék, 1/2 citrom leve, ízlés szerint 8-10 dkg cukor, 1 mk törött fahéj
A tészta tetejére:
1 tojás, kevés porcukor

Elkészítése:
Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal és annyi cukorral, hogy kellemesen, de ne túlzottan édes legyen.
Félretesszük.
A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékony, 16 egyforma, téglalap alakú darabra kinyújtjuk.
A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük.
Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk.
Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk.
Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük.
Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a tészta nem emelkedik fel.
Egy csésze teával igazán nem drága és egészséges, finom vacsora, vagy ebéd utáni desszert, esetleg egy kiadós leves utáni második fogás.

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES
Hozzávalók a tésztához, mint az almás bélesnél leírtnál.
Töltelék:
60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár

Elkészítése: az előbbihez hasonló.
Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

ALMÁS-VANÍLIÁS SZELET
Hozzávalók:
1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz

Elkészítése:
A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük.
A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük.
Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet.
A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet.
A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük.
Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.