Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 13.

2020.03.04

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMA-SZALÁMI
(VEGYES ÉDESSÉGEK)
Elkészítése:
Meghámozunk, cikkekre vágunk, kimagozunk 25 dkg almát.
Hozzáadunk 25 dkg porcukrot és 3 dkg vajat.
Együtt addig pároljuk, amíg az alma teljesen szétfő.
Teszünk bele 5 dkg darált diót, 5 dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanálnyi kakaót.
Kavargatva olyan sűrűre főzzük, hogy teljesen összeálljon.
A gyúródeszkára kristálycukrot hintünk, erre halmozzuk egy csíkban a langyos almamasszát.
Ha kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle.
Cukorba forgatjuk, néhány napig szellős helyen állni hagyjuk, hogy megszikkadjon.
Vékony szeletekre vágva rakjuk tálra.

ALMA-SZALÁMI
Elkészítése:
25 dkg cukorport (porcukor is lehet) 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg tisztított, őrölt mandulát /mogyoróval is jó, de mandulával finomabb / ill. 4 dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre főzzük.

ALMATORTA
(TORTÁK)
Elkészítése:
50 dkg almát lereszelünk tormareszelőn.
Tálba tesszük. 50 dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral, és a lereszelt almamasszához keverjük.
2 tojást és 30 dkg cukrot vegyítünk hozzá, majd habosra keverjük.
Durvára vágott dióval, mazsolával, darabos csokoládéval stb. ízesíthetjük.
Kizsírozott, lisztezett tortaformába öntjük.
Tetejét meghintjük vágott dióval. 20-25 perces sütés után még melegen, vaníliás cukorral megszórjuk.
Ha kihűlt, vékony tortaszeleteket vágunk belőle.

ALMATORTA BORKRÉMMEL
Hozzávalók - A tésztához:
4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só
A töltelékhez:
másfél kg savanykás, jóízű alma, 4-5 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj; a borkrémhez fél liter édes fehérbor, 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zselatinpor

Elkészítése:
Először megsütöm a torta tésztáját.
A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom.
A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm.
A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom.
A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom.
Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi.
Elkészítem a borkrémet is.
Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm.
Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot.

A kihűlt tortakarikát két lapba vágom.
A tortaformába visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem.
(Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.)
Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét.
Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok.
Rásimítom a maradék borkrémet és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm.
A tortalappal együtt csúsztatom tálra.

ALMATÖLTELÉK
(RÉTESTÉSZTÁK)
Elkészítése:
1 kg almát meghámozunk, lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi.
Ezután 8-10 dkg cukorral édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk van, nyersen is használhatjuk.
Leszeletelve vagy lereszelve cukorral meghintjük. 20 percig állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk.
A nyers alma alatt a tésztát bővebben szórjuk morzsával.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.