Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 14.

2020.03.29

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

AMERIKAI ALMATORTA
Hozzávalók:
15 dkg liszt 15 dkg cukor, 10 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 3-4 alma darabolva, fahéjas cukor

Elkészítése:
Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába, és megszórjuk a fahéjas cukorral.
A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára.
Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.

BUNDÁS ALMA GAZDAGON
Hozzávalók:
2 savanykás alma, 1 tojás, 8 dkg liszt, 1,5 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 evőkanál rum, 3 dkg szálasra vágott mandula, olaj
Mártáshoz:
2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése:
A meghámozott alma magházát kifúrjuk, majd vastagabb karikára vágjuk.
A megmosott mazsolát rumba áztatjuk.
A tésztához a tojást összekeverjük a tejjel, majd a lisztet és 20 percig állni hagyjuk.
Belemártjuk az almaszeleteket és kevés olajon, mindkét oldalon aranysárgára sütjük.
A vaníliamártáshoz a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd felöntjük a tejjel.
Csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd habverővel állandóan kevergetve, gőz fölött besűrítjük.
A bundás alma közepére halmozzuk a rumos mazsolát és leöntjük a vaníliás-mártással.
Ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.
Cukros deszkán rudat formálunk belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük, legalább másnapig.

EXTRA ALMÁS RÉTES
Hozzávalók 2 rúdhoz:
1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 15 dkg házi sárgabaracklekvár, 1 db egész tojás, 15 dkg búzakorpa, ízlés szerint kevés cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, fél dl olaj a réteslap kenéséhez

Elkészítése:
Először elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük.
Hozzáadjuk a darált diót, a búzakorpát, a sárgabaracklekvárt, a megmosott és szárától megfosztott mazsolát, majd kevés cukorral és a fahéjjal fűszerezzük.
Ezután alaposan összekeverjük a habosra felvert tojással.
Két részre osztjuk.
A réteslapokat szétszedjük.
Az egyik adagot (2 lap) egy tiszta, megnedvesített konyharuhára terítjük, az olajjal bekenjük, majd az egyik adag tölteléket a szélére egy csíkban felkenjük.
A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és a kikent sütőlemezre gurítjuk.
A másik két réteslappal ugyanígy elkészítjük a második rúd rétest.
Közepesen meleg sütőben szép pirosra megsütjük.
Ha kihűlt, felszeleteljük.
Kb. 16 db rétesszelet lesz a két rúdból.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

FAHÉJAS ALMÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg barna cukor, 15 dkg kristálycukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, só, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 ek fahéj, 1,8 dl olaj, 1/2 kg alma, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 tojás

Elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a kristálycukrot, a szódabikarbónát, a sütőport. egy kiskanál sót, a gyömbérport és egy ek fahéjat.
Adjuk hozzá az olajat, és jól keverjük össze.
Egy csészényit tegyünk félre belőle, amihez adjuk hozzá a másik ek fahéjat.
A massza másik feléhez adjuk hozzá a többi alapanyagot: a meghámozott, fölszeletelt almát, a tejet, a vaníliás cukrot és a tojást.
Öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába.
Oszlassuk el a tetején a félretett masszát.
Előmelegített sütőben süssük kb. 1-1,5 óráig.
Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Fahéjas porcukorral tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.