Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 15

2020.06.05

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

FINOM ALMÁS LEPÉNY
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 1 teáskanál sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 1 kg alma, 20 dkg sárgabaracklekvár, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
Mély tálba szitálom a lisztet, közepébe szórom a porcukrot és a sütőport, és ráteszem a szeletekre vágott margarint.
Ráöntöm a tejfölt és a tojást.
Az egészet jól összegyúrom, és egy nagy cipóvá formálom.
A tészta egy kicsit ragad, ezért lisztezett kézzel bánok vele.
A cipó tetejét belisztezem, és follpackba csomagolva egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem.
Közben az almát megmosom, kicsumázom és lereszelem, majd összekeverem a lekvárral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és a porcukorral.
Rászórok 2 evőkanál zsemlemorzsát, és jól összekeverem.
Lisztezett deszkán egy nagyobb és egy kisebb részre vágom a tésztát.
A nagyobbik darabot nagy gáztepsire téve kinyújtom.
A tölteléket elosztom rajta, előtte azonban a maradék zsemlemorzsát rászórom, hogy az beigya a töltelék nedvét.
A kisebb, kinyújtott tésztával beborítom, kicsit rá is nyomkodom, ezután villával megszurkálom.
Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon megsütöm.
Kockákra vágva tálalom.

FRANCIA ALMA-TORTÁCSKA
Hozzávalók - A tésztához:
375 g finomliszt, 250 g margarin, 125 g porcukor, 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor, 1/2 kávéskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 tojás sárgája. A krémhez: 4,5 dl tej, 1 csomag Dr. Oetker fahéj-ízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 db hámozott alma, méz az almák kenéséhez

Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk benne a margarint, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 12 cm-es köröket szúrunk ki.
Minden másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a közepéből, és ezt a peremet helyezzük a teli, tojással megkent lapra.
Széleit lenyomkodjuk és 180°C-on félig megsütjük.
A tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű krémet főzünk,
1 evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére.
Kissé elsimítjuk, majd szeletelt almával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat, és aranysárgára sütjük.

GESZTENYÉS-ALMÁS LINZER
Hozzávalók:
50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen.
Félreteszem.
Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem.
A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal.
A tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát.
Kevés porcukorral meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon 40-45 percig sütöm.
Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta