Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 5.

2019.03.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS BATYU 02.
Hozzávalók:
23 dkg. liszt, 20 dkg margarin, 1 db tojássárgája, egy csipet só, negyed citrom leve, 1 ek tejföl, 50 dkg alma, 5 dkg diétás sárgabarack lekvár, 1 db. egész tojás a kenéshez

Elkészítése:
A lisztből, margarinból, édesítőszerből, tojássárgájából, citromléből és a tejfölből omlós tésztát gyúrunk, amit két órán át, pihentetünk a hűtőszekrényben. Ez alatt az almát megtisztítjuk, felszeleteljük, víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A forró almába belekeverjük a lekvárt és hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre egy-egy evőkanál almás tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk. Kizsírozott tepsibe téve egész tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a batyukat.

ALMÁS BÉLES (HÁJAS TÉSZTÁK)
Elkészítése:
Réteslisztből tejföllel, 1 tojással, kevés rummal és langyos sós vízzel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Vékonyra kinyújtjuk, és a közepére teszünk a liszttel egyenlő súlyú megtisztított, kétszer átdarált hájat. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük. Háromszor kisodorjuk, hajtogatjuk, közben mindig 15 percet pihentetjük. A harmadik kisodrás után összehajtva 24 óráig hűtőszekrényben tároljuk, majd kinyújtjuk, két részre osztjuk, egyik felét kikent tepsibe tesszük, és rákenjük a megpárolt, cukros, reszelt, citrommal ízesített almatölteléket.
A tészta másik felét ráborítjuk, tojásfehérjével megkenjük, vagdalt mandulával meghintjük, és jó erős tűznél megsütjük.

ALMÁS BÉLES (OMLÓS TÉSZTÁK VAGY LINZEREK)
Elkészítése:
Összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg zsírt, 2 ek cukrot, 1 egész tojást, 1 ek tejfölt, csipetnyi sót majd két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, egy marék dióval vagy mazsolával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük. sütés után deszkára borítjuk, kockákra vágjuk, cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.
Töltelék:
1 kg almát a magháztól megtisztítunk, legyaluljuk, addig pároljuk, míg a levét elfövi. 10 dkg cukorral, fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.

ALMÁS BUKTA
Hozzávalók - A kovászhoz:
3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej
A tésztához:
50 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássárga, 4 dkg vaj vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só
A töltelékhez:
3 szép, aromás, savanykás alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár

Elkészítése:
Először elkészítem az élesztőt. A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, közepébe vájok egy mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a cipóvá formált tésztát, a tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször nyolc centis darabokra vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az almákat meghámozom, kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot megkenek kevés sárgabaracklekvárral, majd a tésztadarabra teszem. Úgy csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent tepsire vagy sütőlemezre állítom és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ugyanígy szoktam készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg kimagozott meggyel vagy cseresznyével. Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek egy-egy buktába. Mindenkor a gyümölcshöz illó lekvárral vagy dzsemmel kenem meg a gyümölcsöt.

ALMÁS BUKTA OMLÓS TÉSZTÁBÓL (OMLÓS TÉSZTÁK VAGY LINZEREK)
Elkészítése:
25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4 dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2 tojássárgájából, 1 ek fehérborból és annyi tejfölből, hogy az túl lágy, vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, és ezeket megtöltjük fahéjas almapürével. A kockák szélét összefogjuk, tojással megkenjük, és kikent tepsiben megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.