Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 7.

2019.05.28

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS PUDING
Elkészítése:
30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál tejföllel gyúrótáblán eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. A tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk.
A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes sütőben süssük.
Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és vaníliás cukorral kevert porcukorral beszórva szolgáljuk fel.

ALMÁS RIZS
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 2,5 dl víz, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10-15 dkg cukor, 1 citrom leve

Elkészítése:
A megmosott rizst először tiszta vízbe áztatom fél órára. Közben az almát meghámozom, kicsumázom és, lereszelem, majd a citromlével meglocsolva, fedő alatt, saját levében megpárolom. A rizst leszűröm, a vizet és a tejet ráöntöm, majd addig főzöm, amíg az összes folyadékot magába nem szívja.
A mazsolát és a cukrot belekeverem.
Fedő alatt hagyom még 10 percig, a lángot azonban eloltom alatta.
A reszelt almát összekeverem a megfőtt tejberizzsel, és ha kihűlt, alaposan lehűtöm a hűtőszekrényben.

ALMÁS SÜTEMÉNY 01.
Elkészítése:
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított, kicsumázott almát. 6 tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára öntöm. A tészta másik felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe. Piskótatésztaként sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a tetejéről a papírt. 2 csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű pudingot főzök, hagyom hűlni. 15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt pudinghoz adom, majd ezt a tésztára simítom.
A tetejére olvasztott csokit folyatok.

ALMÁS SÜTEMÉNY 02.
Elkészítése:
20 dkg cukrot kikeverünk 2 egész tojással.
Ezután 20 dkg reszelt almát, késhegynyi fahéjat, 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport adunk hozzá. Kizsírozott kisebb tepsiben sütjük.
Sütés után, ha kihűlt, kettőbe vágjuk, és pikáns lekvárral megtöltjük.

ALMÁS TÚRÓTORTA
Elkészítése:
Simára keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát.

Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagozott almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát.
A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk
(Kb. 60 dkg alma kell hozzá).

ALMASALÁTA
Elkészítése:
50 dkg megtisztított, jó puha almát vékony szeletekre vágunk, soronként 5 dkg porcukorral összerakjuk az üvegtálba, közé hintünk 5 dkg mazsolát. 30 percig állni hagyjuk, azután jól összerázzuk, rummal meglocsoljuk, és 2 dkg vékonyra vágott mandulával megszórjuk, vegyíthetünk hozzá vékony karikákra vágott, tisztított narancsot is.

ALMÁS KENYÉR 01. (PISKÓTÁK)
Elkészítése:
50 dkg almát megreszelünk, és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 sütőport és 5 dkg durvára vágott diót.
Vajazott, lisztezett őzgerincformában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

ALMÁS KENYÉR 02.
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt. 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só. 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez

Elkészítése:
A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést.
Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni.
Ezután becsomagolom egy follpackba, vagy alufóliába, és hűvös helyen tárolom.
Nagyon sokáig eláll.
Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég.
Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.