Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 8

2019.06.10

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMAPUDING (FELFÚJTAK ÉS PUDINGOK)
Elkészítése:
8 nagy vagy 10 közepes almát meghámozunk, és megreszelünk. Összekeverjük 10-12 dkg zsemlemorzsával, 15 dkg habosra kevert vajjal, 4 tojássárgájával, 10 dkg mazsolával, kevés tört fahéjjal, 5 dkg hámozott, darált mandulával, 20 dkg cukorral, végül 4 tojás keményre vert habjával.
Vajjal kikent, lisztezett formába állítjuk, és a sütőben 45 percig főzzük.
Borsodó***val tálaljuk.

***Borsodó
Elkészítés kb.30 perc
Hozzávalók:
5 dl félédes fehérbor, 5 egész tojás, 15-20 dkg porcukor, 1 evőkanál liszt, kis darabka citromhéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só.

Elkészítés:
A borba beleteszem a fűszereket és felforralom.
A tojássárgáját fehéredésig keverem a porcukor felével, majd a lisztet is hozzátéve, lassú sugárban adom hozzá a forró bort, miközben folytonosan kevergetem egy habverővel.
(Csak a forráspontig hevítem, különben a tojás kicsapódhat belőle.)
Ezután hozzákeverem a közben keményre vert tojáshabot.
(Könnyebben sikerül, de hosszabb ideig tart, ha gőz fölött habbá verem a tojásfehérjét, majd ha már majdnem kemény a hab, beleverem a fele mennyiségű cukrot. Lassan, habverővel adom hozzá a cukros-tojásos keveréket. Addig verem, amíg egységes, habos masszát nem kapok belőle.)
Rögtön kínálom, mert hamar összeesik.
Rumos baracklekvárral megkent piskótatekercshez vagy egyéb, száraz süteményekhez kínálom.

ALMAPUDING (SÜTEMÉNYEK CUKOR NÉLKÜL) Elkészítése:
75 dkg almát lereszelünk, megpároljuk, még melegen belekeverünk 5 dkg margarint. Fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel édesítjük. 3 zsemlét beáztatunk, áttörjük, és az almához vegyítjük. 5 dkg búzadarával és a 7 tojásfehérje kemény habjával összekeverjük a tésztát, kivajazott tűzálló tálba öntjük, és gőzben 1 órát főzzük.

ALMAPÜRÉ
Elkészítése:
A meghámozott almákat negyedekbe vágjuk, kevés víz hozzáadásával ízlés szerint cukrozva puhára pároljuk, majd szitán áttörjük, vagy elturmixoljuk. gyerekeknek, betegeknek és pecsenyéhez körítésnek adjuk. süteményeket is megtölthetünk vele.

ALMÁS BATYU (NAGY GÁZTEPSIRE VALÓ MENNYISÉG)
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles-vajas tészta, 1 kg borízű (savanykás) alma, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 db egész tojás, ízlés szerint kristálycukor, késhegynyi tört szegfűszeg, a tetejére kevés fahéjas porcukor

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el: az almát megmossuk, almacsumázóval kitoljuk a magházát, és héjastól egy centis karikákra szeleteljük.
A felengedett tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 8 x 8 centis négyzeteket vágunk belőle.
Egy-egy tésztadarabra ráteszünk egy almakarikát, ezt meghintjük kevés fahéjjal és szegfűszeggel összekevert cukorral, majd még egy almakarikát rátéve, a cukrozást megismételjük.
Ezután a tésztalap négy sarkát összefogjuk, mint amikor túrós táskát készítünk.
A kis batyukat óvatosan, lapát segítségével sütőlemezre helyezzük, a tetejüket felvert tojással bekenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk.
A lángot azonnal mérsékeljük, és 18-20 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.
Még melegen levesszük a sütőlemezről (ugyancsak lapát segítségével), és kevés porcukorral meghintjük.
Csak hidegen tálaljuk. Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.