Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK 3.

2019.01.27

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMAFÁNK 01.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor.1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint. Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük.
Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa.
Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMAFÁNK 02.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a sütemény behintéséhez

Elkészítése:
Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő "felfusson" a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a tűzhely szélén) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát.
Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütöm.
Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja.
Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.

ALMAFELFÚJT (FELFÚJTAK ÉS PUDINGOK)
Elkészítése:
4 jó nagy almát meghámozva, összevagdalva puhára főzzük, ízlés szerint cukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Áttörjük tejben áztatott 2 zsemlével, majd belekeverünk 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat és végül 2 tojásfehérje kemény habját. Kikent, meghintett formában megsütjük.
Tálaláskor fahéjas cukorral hintjük meg.

ALMAHAB (BOSZORKÁNYKRÉM)
Elkészítése:
1 kg almát forró sütőben megsütünk, vagy négybe vágva kevés vízzel megpároljuk. A megpuhult almát elturmixoljuk, még melegen hozzáadunk 20 dkg cukrot, 4 tojásfehérjét és habzásig keverjük. Üvegtálra tálalva, tetejét villával megcifrázzuk, és néhány szem friss vagy főtt gyümölccsel díszítjük.
Száraz süteményt adunk hozzá.

ALMAHAB 01.
Hozzávalók:
másfél kg savanykás (Jonatán) alma, 20-25 dkg cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 tojásfehérje, 5 dkg vaj

Elkészítése:
Az almát meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vágom. Saját levében, a vajon, citromlével, citromhéjjal fűszerezve, fedő alatt puhára párolom, majd fedő nélkül elpárologtatom a felesleges levét. Ha kihűlt, hűtőben jól lehűtőm. A cukor felével turmixgépben pépesítem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, majd a cukrot hozzátéve, tovább verem, amíg fényes nem lesz. Ekkor apránként hozzáadom a pépesre zúzott almát és tovább verem.
Habos, nagyon könnyű masszának kell lennie.
Talpas poharakban, azonnal tálalom.
Csokoládédarával vagy diószemekkel lehet díszíteni.

ALMAHAB 02.
Elkészítése: Egy kilogramm almát megsütünk, szitán áttörünk, egy tojás fehérjét adunk hozzá, négy-öt evőkanál cukorport, egy jó kanál ribizli- vagy más savanykás ízt. Mindezeket körülbelül egy óráig keverjük, mindig egy irányban, míg szép fehér és jó habos lesz.
Piskótával, s habcsókkal díszítve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ALMÁS SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.