Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ARANYGALUSKÁK 8.

2019.11.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ARANYGALUSKA BORHABBAL
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl méz, 2 db tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 5 dkg darált dió, 3 dkg mazsola, 1 csipetnyi só
A borhabhoz:
3 dl bor, 1,5 dl méz, 1 db tojássárgája, 3 db tojásfehérje, 3 dkg liszt, citromhéj, ízlés szerint

Elkészítése:
Az élesztőből 5 dkg liszttel, 1 dl langyos tejjel, kevés mézzel kovászt készítünk.
Amikor a langyos helyre tett kovász megkelt, a liszttel, a mézzel, a sóval, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, 5 dkg olvasztott vajjal és a langyos tejjel összekeverve addig dagasztjuk, amíg az edénytől el nem válik.
Ezután langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval galuska nagyságú darabkákat szaggatunk a tésztából.
Minden egyes galuskát olvasztott vajba mártjuk, és egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe, vagy lábosba.
Amikor egy réteget leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával, és felső rétegként a többi galuskákkal beborítjuk.
Most megint kelni hagyjuk 40 percig, majd középmeleg sütőben megsütjük.

Borhab:
Elkészítése:
A tojássárgáját összekeverjük a liszttel és 0,5 dl hideg borral.
A maradék bort fél deci mézzel és a citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgájával és a hideg borral összekevert liszthez.
Forrásig hevítjük, felforrnia azonban nem szabad!
Ezután a tojások fehérjéből 1 dl mézzel keményre felvert habhoz keverjük.

ARANYGALUSKA BORSODÓVAL
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 20 dkg vaj, 3 tojás, 10 dkg mandula, 10 dkg mazsola. Borsodó: 1 liter bor, 5 dl víz, vanília, fahéj, tetszés szerint, fél citrom reszelt héja, 3 tojás, 15 dkg cukor

Elkészítése:
A galuska készítése:
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral megkelesztjük.
A három tojás sárgáját a 10 dkg vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, egy csipetnyi sót, és annyi tejjel engedjük fel, hogy könnyedén fel tudjuk verni.
Ha a tészta hólyagos és a kanáltól elválik, fél óráig meleg helyen pihentetjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, soronként kuglófformába rakjuk.
Vajjal locsoljuk és darált mandulával szórjuk.
Mazsolát is adhatunk hozzá. Ha az edény félig megtelt, meleg helyen pihentetjük, míg a tészta a formát teljesen kitölti.
Ezután forró sütőben megsütjük.
Borsodóval tálaljuk.
A sodó készítése:
A bort és a vizet a vaníliával, fahéjjal és a citrom héjával felforraljuk.
A három tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük.
Folytonos keverés mellett a borhoz adjuk és sűrítjük, de nem forraljuk fel.
A három tojás felvert habját is még langyosan könnyedén hozzákeverjük.
Ezután kihűtjük és tálaljuk.

Gusztusosabb, ha tépkedjük a kész tésztát kisebb darabokra, mintha szabályosan vágnánk.

ARANYGALUSKA - KAKAÓSAN - VANÍLIASODÓVAL
Hozzávalók:
65 dkg liszt, 3 dl tej, 6 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, csipetnyi só, 4 tojás sárgája, 10 dkg olvasztott margarin, 1 narancs reszelt héja, 5 dkg élesztő
A szóráshoz:
25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 ek kakaópor, és 1 ek őrölt fahéj keveréke
Kenéshez:
20 dkg olvasztott margarin
Vaníliasodóhoz:
1,2 l tej, 2 cs. vaníliás pudingpor, 2 cs. vaníliás cukor, 8 tojás, 20 dkg porcukor


Elkészítése:
2 dl langyos tejben, 3 dkg cukorral felfuttatjuk az élesztőt, az átszitált liszttel, és a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Margarinnal kikent tepsibe helyezünk 1 sort (tisztes távolságba egymástól, hogy legyen helyük kelni).
Olvasztott margarinnal megkenjük, és a darált diós keverékkel megszórjuk.
Addig folytatjuk, amíg elfogynak a hozzávalók.
A tetejére tészta kerül, amit megkenünk olvasztott margarinnal, és letakarva fél óráig kelesztjük.
180 fokos sütőben sütjük. Közben elkészítjük a vanília sodót hozzá.
A tojás sárgákat elkeverjük 15 dkg cukorral, vaníliás cukorral, kevés tejjel, a pudingporral, és a vaníliás cukorral, majd hozzáöntjük a többi tejet is, és lassú tűznél sűrűre főzzük.
A tojások fehérjét keményre verjük, hozzáverünk még 5 dkg porcukrot, és laza mozdulatokkal a még forró vanília pudingba forgatjuk.
Az elkészült diós gombócokat az így elkészített vanília sodóval tálaljuk.

ARANYGALUSKA VANÍLIAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
2,5 pohár sima liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 pohár étolaj, 30 dkg darált dió

Elkészítése:
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjunk hozzá fél pohár langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is.
Szórjuk keverőtálba a liszteket, és ízesítsük egy csipet sóval.
Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.
Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki másfél centis vastagságúra.
Egy kisebb szájú pohárral szaggassunk kis darabkákat a kinyújtott tésztából.
Érdemes a pohár száját étolajba időnként bemártani, így nem fog ráragadni.
A kis tésztagaluskák egyik felét mártsuk be az olajba és utána a darált dióba.
Vajjal alaposan kikent és liszttel megszórt tepsibe tegyük szorosan egymás mellé, addig míg a tepsi meg nem telik.
Tetejére még szórhatunk a darát dióból.
Kelesszük még fél órást, majd előmelegített sütőben 140-150 fokon süsük 35-40 percig.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK A- Z. - ARANYGALUSKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.