Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK A - Z. - ARANYGALUSKÁK 5.

2019.07.21

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ARANYGALUSKA 11.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 8 dkg olvasztott vaj, csipet só, vaníliás cukor, reszelt citromhéj, narancshéj 20 - 25 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaj
Vaníliasodóhoz:
1 liter tej, 4 tojássárgája, 3-4 kanál cukor, 4 dkg keményítő

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatom, beleöntöm a lisztbe az olvasztott vajat, a tojás sárgákat és a felfutott élesztőt, citromhéjat, csipet sót.
Jól kidagasztom, kb. kétszeresére kelesztem. Evőkanállal galuskákat szaggatok, mindegyiket megmártom olvasztott vajba, és szorosan kivajazott jénaiba vagy kuglófsütőbe teszem. Minden sort bőségesen megszórok cukros darált dióval, a tetejét is. Kelesztem még kb. 30-40 percig, és előmelegített sütőben megsütöm.
A liter tejet felteszem melegedni. Másfél deci kivételével, mert abba belekeverek négy tojássárgáját 3-4 kanál cukrot, vaníliát valamilyen formában és négy deka keményítőt.
A forró tejhez kell hozzákeverni, az besűrűsödik és kész.

ARANYGALUSKA 12.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, Kb. 3 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, csipetnyi só
A hintéshez:
20 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A kelesztő tálba tesszük, belekeverjük a 2 tojás sárgáját, a porcukrot, a csipet sót, majd a lisztet és a tejet felváltva adagolva elkeverjük. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat. Kelesztés után kb. egy ujjnyira nyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük a kis korongokat, minden réteget megkenünk olvasztott vajjal és meghintjük cukros dióval.
A legfelső réteget vajjal kenjük meg, és lassú tűznél megsütjük.
Vaníliamártással tálaljuk.

ARANYGALUSKA 13.
Hozzávalók:
50 deka liszt, 1/2 liter tej, 8 deka cukor, 2 dekányi élesztő, 3 tojás sárgája, 8 deka vaj, 1 deka só és reszelt citromhéja, vagy vanília

Elkészítése:
Az élesztőből egy csészényi tejjel és egy kávékanálnyi porcukorral, meg egy kis liszttel kovászt készítünk, s a lisztre öntjük. 15 percig hagyjuk kelni.
Azután beledolgozzuk a többi hozzávalókat, jól kidolgozzuk, megdagasztjuk.
Ha a tészta az edény oldaláról leválik már, akkor hozzádolgozzuk a felolvasztott langyos vajat, mellyel, ha eldolgoztuk, meghintjük liszttel és kelni hagyjuk.
Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, hüvelykujjnyi vastagságúra elnyújtjuk, majd lisztbe mártott, dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.
Minden egyes tésztadarabkát langyos vajba mártunk és kivajazott kuglófsütőbe vagy mély sütőlapba rakjuk. Soronként darált dióval, elkevert törött fahéj, kristálycukor és mazsola keverékkel meghintve.
A formába rakott tésztát langyos helyen 35-40 percig lassan kelesztjük, majd közepesen meleg sütőbe tesszük és világospirosra sütjük. A sütő melege egyenlete legyen. Abban az esetben, ha a sütő a tészta tetejét megbarnítaná és a tészta belül még nyers lenne (amit kipróbálhatunk a tésztába szúrt vékony fapálcával) vagyis, ha ragadós tészta marad a pálcán, akkor a sütőlapot egy papírral letakarjuk és lassú tűznél így sütjük tovább.
Ha a kelt tészta teljesen megsült, majdnem ceruzavastagságú hézagban elválik a sütőlap oldalától.
Az aranygaluskát bor, tej vagy vanília-sodóval adjuk asztalra.

ARANYGALUSKA 14.
Hozzávalók:
50 deka liszt, 2 dkg élesztő, 10 deka cukor, 2 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 deci tej, 5 deka darált dió, 3 deka mazsola, csipet só
A borhabhoz:
3 deci bor, 12 deka cukor, 1 tojássárgája, 3 tojásfehérje (2 a tészta készítésénél visszamaradt), 3 deka liszt, citromhéj

Elkészítése:
Az élesztőből 5 deka liszttel, 1 deci langyos tejjel, 2 deka cukorral kovászt készítünk. Amikor a langyos helyre tett kovász megkelt, a liszttel, a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral, a tojás-sárgákkal, 5 deka olvasztott vajjal és a langyos tejjel addig dagasztjuk, amíg az edénytől el nem válik. Ezután langyos helyen 40-50 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval galuska nagyságú darabkákat szaggatunk a tésztából.
Minden egyes galuskát olvasztott vajba mártunk. és egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe vagy lábosba. Amidőn egy réteget leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával, és felső rétegként a többi galuskával beborítjuk. Ezután ismét kelni hagyjuk 40-50 percig, majd közép meleg sütőben megsütjük.
Az aranygaluskához a következő borhabot készítjük:
a tojássárgáját összekeverjük a liszttel és fél deci hideg borral. Ügyeljünk, hogy az anyag sima legyen. A többi bort 6 deka cukorral és citromhéjjal felforraljuk, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a tojás-sárgával és hideg borral elkevert liszthez.
Forrásig hevítjük, azonban felforrnia nem szabad.
Ezután a tojások fehérjéből 6 deka cukorral keményre felvert habhoz keverjük.
Elkészítés ideje: 4 óra

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK A- Z. - ARANYGALUSKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.