Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - ARANYGALUSKÁK 2..

2018.11.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ARANYGALUSKA 04.
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt, 2,5 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 7 dkg vaj, 2 tojás, 6 dkg porcukor, egy csipetnyi só, egy csomag vaníliás cukor, egy fél citrom reszelt héja, 10 dkg vaj
A vaníliaszószhoz:
5 dl tej, egy evőkanál vaníliás pudingpor, 3 tojássárgája, 1 vaníliarúd (vagy egy csomag vaníliás cukor), 10 dkg kristálycukor, 1,5 dl tejszín, 5 cl rum

Előkészítés:
A tejet felmelegítjük, feloldjuk benne az élesztőt. Egy kevés szitált liszttel puha kovászt készítünk belőle, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyre tesszük kelni. A vajat felolvasztjuk. Amikor a kovász tetején széles repedések mutatkoznak, összedolgozzuk a vajjal, a szitált porcukorral és a tészta többi hozzávalójával. Puha kelt tésztát készítünk belőle, és főzőkanállal addig verjük, míg selymes fényű és hólyagos nem lesz.
Ekkor a tésztából cipót formázunk, és letakarva, meleg helyen fél órán át, hagyjuk kelni.
Elkészítése: Egy tepsit kivajazunk, a tésztát belisztezett felületen hurkává sodorjuk, és darabokra vágjuk. A tésztadarabkákból kis gombócokat formázunk, majd ezeket olvasztott vajba forgatva a tepsiben szorosan egymás mellé tesszük. Meleg helyen, letakarva további 20 percig kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenve, előmelegített sütőben, 190-200°C-on kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
Ez alatt a szószhoz 2 evőkanál tejet összekeverünk a vaníliás pudingporral és a tojássárgájával. A vanília rudat hosszában félbevágjuk, a maradék tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk, és habverővel belekeverjük a pudingot. Állandó keverés mellett kicsit besűrítjük, kivesszük belőle a vaníliát. Végül belekeverjük a tejszínt és a rumot, majd a szószt melegre tesszük.
A még meleg süteményeket a tányérokon elrendezzük, leöntjük a forró szósszal, és azonnal tálaljuk.

ARANYGALUSKA 05.
Hozzávalók:
fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tej, 6 dkg margarin, 20 dkg dió, 15 dkg cukor, 8 dkg vaj

Elkészítése:
Az ízes bukta tésztájának összetétele szerint, valamivel keményebb masszát készítünk. Ha megkelt, borítsuk ki az egészet deszkára, és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, kivajazott tortaformába helyezzünk belőle egy sort, és locsoljuk meg olvasztott vajjal. Minden sor tésztát hintsük meg bőven diós cukorral. Újból kelesztjük, kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük. Ha megsült, a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tésztát tortalappal együtt tesszük tálra. Vaníliás cukorral megszórjuk, és melegen tálaljuk.
Nem vágjuk, hanem tépjük.
Vaníliamártást, illetve csokoládé- vagy borsodót adunk hozzá.

ARANYGALUSKA 06.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 10 dkg vaj, 2 dkg élesztő, cukor, só, 10 dkg dió

Elkészítése:
A liszthez adjuk a tojássárgáját, 5 dkg olvasztott vajat, és a kovászt, pici sót, cukrot, és jól kikeverjük a kelt tésztát. Másfél órát kelesztjük, majd a lisztezett deszkára borítjuk. Egy tűzálló tálat, vagy tepsit kivajazunk, és a kis pogácsaszaggatóval kiszúrt tésztát rétegenként belerakjuk. Minden réteget megkenünk olvasztott vajjal, majd megszórunk darabosra darált dióval. Még további félórát kelesztjük. Meleg sütőbe tesszük, 30-40 percig sütjük.
Tejsodó, vagy borsodó finom hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK KÖNYVE - ARANYGALUSKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.