Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ALAGUTAK 1.

2017.01.17

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BANÁN ALAGÚT
Hozzávalók:
6 tojás, liszt, 2-3 db banán, 2 cs gesztenyemassza, 20 dkg Rama, 15 dkg porcukor, rumaroma.

Elkészítése:
6 tojásos piskótát készítünk, majd egy konyharuhába tekerve hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
2 cs gesztenyemasszát alaposan kikeverjük. A 20 dkg Ramát 15 dkg porcukorral összekavarjuk. majd a krémet a gesztenyemasszával ugyancsak jól kikavarjuk. Lehetőleg krémesre. Tehetünk bele egy kis rumaromát, de nem szükséges. Elővesszük a piskótát, hosszában rákenjük a krémet, beleteszünk 2-3 db egész banánt, s beledolgozzuk. A banánokra felhajtjuk a tésztát, s így egy banános alagutat kapunk.
Szeletelve, egy kis tejszínhabbal is megbolondíthatjuk.
Nagyon finom és laktató.

CSOKOLÁDÉS ALAGÚT
Hozzávalók:
Tésztához:
12 dkg kristálycukor, 6 db tojás, 1/2 cs. Dr. Oetker Sütőpor, 15 dkg liszt, 1 üveg (2ml) Dr. Oetker Mandula aroma
A krémhez: 1 cs. Dr. Oetker Csokoládé ízű sütemény-krémpor, 3,5 dl tej, 1cs.(10g) Dr. Oetker Zselatin, 0,5 dl víz, fél üveg lecsepegtetett meggybefőtt

Elkészítése:
A tojások sárgáját géppel közepes fordulaton kb. 2-3 percig habosra keverjük a cukor felével, a cukor másik felét a tojásfehérjével habbá verjük. Ezután mindkettőt laza mozdulatokkal összekeverjük, hozzáadva a lisztet, a sütőport és a vanília aromát. A tésztát lapos, piskótapapírral kibélelt tepsibe öntjük és egyenletesen, 4-5 mm vastagon szétterítjük, majd 170 C fokon szép sárgára sütjük. Miután kihűlt, az alufóliával kibélelt őzgerincformára hajtjuk, és méretre vágjuk, úgy, hogy a krém betöltése után lefedésre is maradjon. Az 1 cs. Dr. Oetker Csokoládé ízű sütemény-krémporból a csomagoláson látható leírás szerint krémet készítünk. A zselatint kevés vízzel elkeverjük, kb. 10 percig állni hagyjuk, míg megduzzad. Hozzáadjuk a maradék vizet, és oldódásig melegítjük (ne főzzük). Kissé lehűtve a csokoládékrémhez adjuk. Szintén hozzáadjuk a lecsepegtetett meggybefőttet is. Megtöltjük a piskótát, ez után 45-50 percre hűtőbe tesszük, hogy a krém megfelelően megdermedjen.
Díszítési javaslat: 1-1 cs. Dr. Oetker Marcipán-, illetve Puncsízű cukormázpor felhasználásával mázat készítünk, és ezzel vonjuk be az alagutat. Oldalát megszórjuk Dr. Oetker Barna tortadarával.
Miután a cukormáz megszilárdult a sütemény tetejét Dr. Oetker Ét tortabevonóval díszítjük.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

EPRES ALAGÚT
Hozzávalók:
2.5 dl tejszín vagy 25 dkg tejszínhab 15 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 10 dkg), 20-25 dkg friss eper, 2 dkg zselatin, 1 dl víz, 1 vékony, hosszúkás piskótalap, 5 dkg baracklekvár, 5-10 dkg nagyon vékonyra szeletelt, pirított mandula

Elkészítése:
Az eper kétharmadát a porcukorral összeturmixoljuk, hogy egészen finom pépet kapjunk, Hozzáadjuk és összekeverjük vele a felvert tejszínt (vagy a cukrozott tejszínhabot), a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzzuk, a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy jól megkössön. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral, és a nagyon vékonyra vágott mandulában meghengergetjük.
A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ALAGUTAK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.