Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ALAGUTAK 2.

2017.02.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

FEKETE-ERDŐI ALAGÚT
A piskótatésztához:
4 tojás, 4 evőkanálnyi forró víz, 125 g cukor, 1 van. cukor, 75 g búzaliszt, 25 g étkezési keményítő, 25 g kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor

Elkészítése:
A tésztához összekeverem géppel a tojást és a vizet, majd beleszórom a cukrokat. Utána következik, a liszt a keményítővel, a kakaóval és a sütőporral. A tésztát egy kb. 30*40 cm-es, kikent és sütőpapírral fedett tepsiben sütöm ki. Kell a sütőpapír, mert az első adagom nem jött ki a tepsiből. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Sütés után azonnal kiborítjuk, hideg vízzel megkenjük gyorsan a papírt és lehúzzuk óvatosan. Egy konyharuhával lassan felcsavarom a piskótát és hagyom kihűlni.
600 ml tejszínt 1 ek cukorral habbá verek. Fél zacskó zselatinport beáztattam egy kis pohár vízbe, majd folyamatosan keverve felmelegítem. Épphogy forr, amikor belekeverek egy kis tejszínhabot. A többit apránként adogatom hozzá. Egy üveg magozott meggyet botmixerrel pépesítek, majd egy kis részét félrerakom.
Töltés:
A piskótát óvatosan megkenem a tejszínhab 2/3-ával, egy csíkban ráteszem a meggypépet és feltekerem.
A maradék tejszínnel kívülről bevonom, teszek rá meggy-pettyeket, és sajtvágóval csokoládét reszelek rá.
Egy-két órára hűtőbe kell még tenni.

GESZTENYEALAGÚT
Hozzávalók:
40 dkg cukrozott gesztenyepüré, 10 dkg vaj, 2 cl rum, 4 dl cukrozott, felvert tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 piskótalap. A mázhoz: 10 dkg csokoládé, 7 dkg porcukor, 1 dkg vaj

Elkészítése:
A gesztenyepürét összegyúrjuk az olvasztott vajjal és a rummal. Ujjnyi vastagságban felkenjük zsírpapírra. Sima őzgerincformába tesszük. Hűtőszekrényben kifagyasztjuk. Megtöltjük cukorral, vaníliás cukorral ízesített tejszínhabbal, lefedjük a piskótalappal. Újabb hűtés után kiborítjuk a formából, a papírt óvatosan lehúzzuk róla, és bevonjuk csokoládémázzal. A máz készítése: a reszelt főzőcsokoládét a porcukorral, 1 dl vízzel folytonos keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy hideg tányérra cseppentve ne folyjon szét. A tűzről levéve elkeverjük benne a vajat, majd melegen a gesztenyealagútra öntjük.
Hidegre tesszük.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

GESZTENYÉS ALAGÚT 01.
Hozzávalók:
7 tojás, 6 evőkanál cukor, 3 csomag gesztenyemassza, 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 25 dkg margarin, 1/2 dl rum, 2 tasak Dr. Oetker Tortabevonó

Elkészítése:
4 tojásból piskótát sütünk, és az őzgerinc méretére vágjuk (2 db). Gőz fölött simára főzzük a cukorral elkevert tojást, vanillincukrot, lisztet, kakaót (kb. 15-20 perc). Ha kihűlt a krém, hozzákeverjük a margarint. 2 őzgerincformát folpackkal kibélelünk, belesimítjuk a rummal fellazított gesztenyemasszát, majd a csokoládékrémet, végül ráhelyezzük a méretre vágott piskótát. 2 órára hűtőbe tesszük, majd ráborítjuk óvatosan egy tálra, levesszük a folpackot, és tortabevonóval bevonjuk a süteményt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ALAGUTAK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.