Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ALAGUTAK 3.

2017.03.07

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

GESZTENYÉS ALAGÚT 02.
Tészta:
Egy normálméretű tepsibe 4-5 tojásból piskótát sütünk, ha kihűlt hosszában félbe vágjuk, és félretesszük.
Töltelék:
3 dl tejet, 3 tojássárgáját, 3 kanál réteslisztet és 3 kanál cukrot péppé főzünk. Ha kihűlt 20 dkg habosra kevert rámát adunk hozzá, 3/4 részét vaníliás cukorral ízesítjük. A maradék 1/4 krémbe 2 kanál kakaót keverünk.

Összeállítás:
Megvizezett alufóliával kibélelünk 2 őzgerincformát úgy, hogy mindkét oldalán bőven maradjon. 1-1 gesztenyemasszát belenyomkodunk a formákba. A 3/4 rész krémet elosztva rákenjük, és a tetejére rumba áztatott mazsolát szórunk, majd ennek a tetejére az 1/4 rész krém kerül.
Végül a piskótát ráhelyezzük, becsomagoljuk a fóliával, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap kiborítjuk és csokimázzal leöntjük.

GESZTENYÉS FAGYLALTALAGÚT
Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza, 25 dkg vanília- vagy meggyfagylalt, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum

Elkészítése:
A vajat a cukorral és a rummal nagyon habosra keverjük, majd apránként a gesztenyemasszát is hozzáadva, addig keverjük tovább, amíg habos, egynemű krém nem lesz belőle. Egy nagyobb őzgerincformát folpack fóliával kibélelünk. Belekenjük a gesztenyekrémet, majd ráhalmozzuk a fagylaltot. Az alját a tenyerünkkel kissé megütögetve, jól összetömörítjük, majd tetejét is befedve, a mélyhűtőbe rakjuk, és csontkeményre fagyasztjuk. Közvetlenül tálalás előtt egy hosszú, keskeny tálra kiborítjuk, és a tetejéről lehúzzuk a fóliát. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel vagy tetszés szerint egyéb módon feldíszítjük.

GURMAND ALAGÚT
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg Rama margarin, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor
A töltelékhez:
20 dkg mazsola, 10 dkg főzőcsokoládé, 10 dkg porcukor, 10 dkg narancs-héj, 60 dkg reszelt alma, citromhéj, szegfűszegkivonat, fahéj, rum
A díszítéshez:
dió, mandula, kandírozott cseresznye vagy vaníliás cukor

Elkészítése:
A lisztből, a Rama margarinból, a tojássárgájából és a cukorból omlós tésztát készítünk, amellyel, egy Rama margarinnal kikent őzgerincformát kibélelünk. A mazsolát, a csokoládét, a porcukrot, a narancshéjat, a reszelt almát citromhéjreszelékkel, szegfűszegkivonattal, fahéjjal, rummal finoman elkeverjük. Az így kapott töltelékkel az őzgerincformát megtöltjük, a formából kihajló tésztával beburkoljuk, és közepesen meleg sütőben (kb. 180° C-on) sütjük.
A formából kivéve az alagutat dióval, mandulával, kandírozott cseresznyével díszítjük, vagy vaníliás porcukorral hintjük meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - AZ ALAGUTAK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.