Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÉLESEK 10.

2020.01.07

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

MÁKOS BÉLES
Hozzávalók:
20 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 4 zsemle, 2 dl habtejszín, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése:
A darált mákot a porcukorral együtt másfél deci vízben felforraljuk, majd hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, meg a citromlevet, jól összekeverjük, és hűlni hagyjuk.
Közben a zsemléket karikára vágjuk, majd egy tálban rétegesen lerakjuk a zsemlét, meg a mazsolás mákot.
Ügyeljünk arra, hogy a tetejére mák kerüljön, végül rásimítjuk a kemény habbá vert cukrozott tejszínt, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.
Jól lehűtve, felszeletelve kínáljuk.

MÁLNÁS BÉLES
Hozzávalók:
25 dkg cérnametélt, 30 dkg friss, vagy ugyanennyi fagyasztott és felengedett málna, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg kristálycukor, 20 dkg lágy margarin, 3 tojás

Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), kifőzzük a cérnametéltet és hideg vízzel átöblítjük, hogy ne tapadjon össze. Egy nagy keverőtálba tesszük a puha margarint, hozzászórjuk a cukrot és az egészet robotgéppel összehabosítjuk.
A cukros-margarinba beleöntjük a tojássárgákat, a fehérjéket pedig egy kisebb keverőtálban félretesszük.
A tojássárgákat alaposan eldolgozzuk a cukros-margarinos krémmel, majd hozzáöntjük az összeturmixolt málnát, és ezt is belekeverjük a krémbe.
Végül hozzáreszeljük a citromhéjat. Ha a málnás krém elkészült, belekeverjük a kifőtt tésztát.
Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot beleforgatva, fellazítjuk a málnás tésztát. A tésztát jénai tálba öntve 35-40 perc alatt készre sütjük.

MEGGYES BÉLES
Elkészítése:
Összegyúrunk 15 deka finomlisztet 10 deka margarinnal, egy tojássárgával, csipetnyi sóval, egy kiskanálnyi porcukorral meg annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk.
Ezután kinyújtva, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, villával megszurkáljuk, és a forró sütőben élénk tűznél félig megsütjük.
Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítünk egy kiló kimagozott, lecsepegtetett, három evőkanál mézzel összekevert meggyet (vagy vegyesen cseresznyét meg meggyet) és meghintjük egy evőkanálnyi porcukorral.
Két tojássárgát habosra keverünk három evőkanál mézzel meg egy deci tejföllel, beleszitálunk két evőkanál réteslisztet, végül hozzáadjuk a két tojás, habbá vert fehérjét, és a meggyre simítjuk.
A tepsit a sütőbe visszatoljuk, és úgy sütjük tűpróbáig, akár a piskótát.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, és kockára vágva rakjuk tálra.
A tetejét már nem kell megcukrozni, mert a tészta elég édes.

MÉZES BÉLES 01.
Hozzávalók:
5 evőkanál tej, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál zsír olvasztva, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 30 dkg cukor, lisztet, annyit, amennyit felvesz.

Négyfelé osztva egy órát pihentetjük (de nem muszáj). 4 lapot sütünk.
Töltelék:
fél liter tejet, 1 vaníliás cukrot felfőzni 4 evőkanál grízzel. Egy margarint 25 dkg cukorral összekeverünk.

Baracklekvárt a középső lapok közé, a másik kettőre krémet kenünk.

MÉZES BÉLES 02.
Hozzávalók 6 személyre:
A tésztához:
5 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál méz
A krémhez: 0 5 l tej, 12 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg porcukor, 20 g vaníliás cukor, 1 tojás

Elkészítése:
A margarint a mézzel, a porcukorral és a tojásokkal gőz felett kikeverjük.
Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, megvajazott, lisztezett tepsi hátán világosra megsütjük.

(Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön-180°C- kb. 10-12 perc.)

Elkészítjük a krémet.
A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk és gőz felett sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkeverjük, hogy ne ráncosodjon meg a teteje.
Közben a margarint, a cukrot, a vaníliáscukrot és a tojást habosra kikeverjük és kanalanként a kihűlt, főzött krémhez adjuk. Megtöltjük a lapokat. Tetejére csokoládémázat simítunk. Csokoládémáz készítése étcsokoládéból
Egy lábasban, vízfürdőben felolvasztjuk az apróra tördelt 15dkg csokoládét, hozzáadjuk a 7 dkg porcukrot, jól elkeverjük, levesszük a tűzről és 2 tojás fehérjével habverővel addig keverjük, amíg sűrű krémet nem kapunk.
Azonnal bevonjuk vele a süteményt.
Ezt a süteményt is ajánlatos egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.