Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÉLESEK 11

2020.03.01

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

MÉZES-DIÓS BÉLES
Hozzávalók 8-10 személyre:
Dupla mennyiségű házi rétestészta vagy 4 csomag réteslap, 60 dkg dió, 40 dkg cukor, 10 evőkanál méz, 20 dkg vaj, fél citrom leve

Elkészítése:
15 dkg cukrot kevés vízzel egy edényben tűzre teszünk, és teljesen felolvasztjuk.
Hozzákeverjük a mézet, majd a tűzről levéve belekeverjük a habosra kikevert vajat és a darált diót.
Megvajazott sütőlapra tesszük a réteslapot, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a töltelék egy részével megkenjük.
Beborítjuk egy másik réteslappal, amit szintén olvasztott vajjal meglocsolunk, és töltelékkel megkenünk.
Ezt a réteges töltést addig folytatjuk, amíg 4-5 rétes került egymásra.
Legfelülre réteslapot teszünk.
Ezután a rétest tetszőlegesen felszeleteljük, tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd lassú tűznél megsütjük.
Amíg sül, 2 dl vizet a maradék cukorral felforralunk, majd citromlével ízesítjük.
Ez alatt a szirupot a rétes teljesen magába szívja. Hidegen tálaljuk.

ÖRMÉNY HÚSOS-BÉLES
A vajas-leveles tészta:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 ek cukor, csipetnyi só

A töltelék:
130 dkg előre párolt hús vagy húsmaradék, 1 fej vöröshagyma, só, bors, petrezselyemzöldje, csipetnyi fodormenta, 1 dl tejföl, 1 ek olvasztott zsír

Elkészítése:
Vajas-leveles tészta:
5 dkg vajjal, 40 dkg liszttel, a tojásokkal, az élesztővel, tejjel, cukorral és sóval tésztát gyúrunk, és langyos helyen megkelesztjük.
A többi vajat és lisztet összegyúrva hidegre tesszük.
Ha a tészta félig megkelt, hosszúkás alakúra és jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
A vajas-lisztes korongot a tészta közepére tesszük, és a tésztát szorosan ráhajtogatjuk.
15-20 percig hideg helyen pihentetjük, majd újra kinyújtjuk hosszúkás alakúra, s liszttel könnyedén megszórva előbb az egyik harmadát behajtjuk-fordítjuk, s ezt a harmadik, harmaddal befedjük.
Megint hűvös helyre tesszük.
A műveletet háromszor megismételjük.
Utoljára a tésztát félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, formával kerekre vágjuk... stb.
Minden második karika közepét kivágjuk.
Az elkészítésnél úgy illesztjük, hogy mindegyik karika tetejére kilyukasztott karika kerüljön.
- Vághatjuk négyszögűre is.
Töltelék:
A húst megdaráljuk, majd kevés vajon megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymával, megsózva és borsozva negyedóráig pároljuk.
Végül finomra vágott petrezselyemzöldjét, csipetnyi fodormentát és 1 dl tejfölt keverünk bele.
A keverékkel megtöltjük a kivágott pogácsákat, és forró sütőben kisütjük.
Megjegyzés:
Hasonlít a lengyel, román, orosz pirog, pirozski nevű ételhez, de eltér tőlük a töltelék összetételében, főleg a jellegzetesen kaukázusi örmény fűszer, a menta alkalmazásában.

SAJTOS BÉLES
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 20 dkg cérnametélt, 2 egész tojás, 2 dl kefir, 5 dkg reszelt, füstölt sajt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, fél dl olaj

Elkészítése:
A cérnametéltet a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítem, és melegen tartom.
Közben a réteslapot szétszedem, és kettővel kibélelek egy kis tepsit.
Kevés olajjal megcsöpögtetem.
A tojásokat szétválasztva a sárgákat kikeverem a sóval, a borssal, a pirospaprikával, majd hozzáadom a kefirt és a reszelt sajtot.
Ebbe forgatom bele a főtt tésztát, ezután óvatosan belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot.
A tésztát belesimítom a réteslappal bélelt tepsibe, és a maradék réteslappal befedem.
Tetejére ugyancsak olajat csöpögtetek, és az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm.
Kis kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc

SONKÁS-TÚRÓS BÉLES
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 15 dkg finom metélt, 15 dkg kötözött sonka, 15 dkg félzsíros tehéntúró, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A tésztát apróra töröm, és a szokásos módon, enyhén sós vízben megfőzöm.
Leszűröm, és meleg vízzel leöblítem.
A sonkát nagyon vékony csíkokra metélem, a tehéntúrót villával áttöröm, a tojássárgáját a tejföllel és a vaj felével kikeverem, majd hozzáadom a túrót és a sonkacsíkokat.
Kellemesen sósra fűszerezem.
A borssal meghintve végül belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot.
Ezután óvatosan beledolgozom a főtt tésztát.
Egy kis tepsit kibélelek a réteslap felével (azaz két-három lappal), és a megmaradt, felolvasztott vajjal bekenem.
Belesimítom a tésztás-túrós tölteléket, végül a megmaradt réteslapokkal beborítom.
Ezt is megvajazom.
A tepsit az előmelegített forró sütőbe tolom, és a sonkás bélest közepes lángon szép pirosra megsütöm.
(Próbaképpen egy hurkapálcát beleszúrok. Ha már nem tapad rá a túrós krémből, akkor sült meg kellőképpen.
Ha a belseje még sületlen, de már megbarnult a teteje, ráborítok egy papírlapot vagy egy alufóliát, hogy ne égjen meg. Tovább sütöm.)
Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.