Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÉLESEK 12.

2020.05.13

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

SZEGEDI DIÓS BÉLES
Elkészítése:
Húsz dkg darált diót 10 dkg sütemény- (piskóta-) morzsával, 5 dkg mazsolával, 5 dkg cukorral, fél csomag vaníliás cukorral összekeverünk.
A réteslapot tepsi nagyságúra hajtogatjuk, rétegenként zsírozzuk, a fenti száraz töltelékkel beszórjuk, réteslappal beborítjuk, megkenjük zsírral, és pirosra sütjük.
Tizenöt dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, ízesítjük citrom- és narancshéjjal, szegfűszeggel. Ha kihűlt, 2 narancs levét, fél citrom levét, fél dl rumot és 1 dl Maraschino likőrt öntünk bele.
A langyosra hűlt bélest a sziruppal leöntve tálaljuk.

SZÉKELY-BÉLES
Elkészítése:
Egy kiló lisztet tegyünk deszkára, a közepébe készítsünk lyukat, a melybe öntsünk három deci tejfelt, fél pohár bort, három tojást, egy kávéskanál sót, kéttojásnyi zsírt és annyi meleg vizet, hogy keményke rétestésztát készíthessünk belőle:
Negyedóráig gyúrjuk jól össze, akkor szaggassunk belőle 12 kis egyenlő cipót, tegyük lisztes deszkára és azonnal, egyenként nyújtsuk ki fával tányérnyi nagyságú formákba.
Szórjuk be egy kevés zsírral, sodorjuk össze és gömbölyítsük csiga alakúakba;
azután nyújtsuk ki a nyújtófával tányérnyi nagyságú kerekekbe.
Ez a tészta, sem vastag, sem vékony ne legyen; lehet úgy körülbelül tollszárnyi vastagságú.
Egy jó széles fenekű lábasban - olyanba, melybe a tészta kinyújtva könnyen belefér, tegyünk egy diónyi zsírt;
ha a zsír lángtűznél felforrt, tegyük a rétest bele.
Mikor a zsírját elsűli, egy keveset mindég kell alá tenni.
E tésztát egyenlően forgatva, egymásután süssük ki szép pirosra.
Lehetőleg forrón tálaljuk; de ez hidegen is igen jó.
Tálaláskor egyet-egyet vágjunk fel négybe.

SZÉKELY MÉZES-BÉLES
Tészta:
45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 4 dkg vaj, 1 egész tojás, 2 evőkanál méz, 2,5 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém:
18 dkg vaj, 20 dkg vaníliás cukor (szerintem 20 dkg kristálycukor és 1 vaníliarúd is megteszi), 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, savanykás lekvár (lehetőleg málna), csokoládémáz, csokoládéreszelék

Elkészítése:
A cukorral habosra keverjük a tojást, hozzáadjuk a vajat, mézet, tejet és a szódabikarbónát.
Ezt a masszát állandó keverés közben gőz felett sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a lisztet.
Deszkán jól összedolgozzuk, és 4 lapot sütünk belőle.
Közben elkészítjük a krémet.
A vajat a vaníliás cukorral habosra keverjük, közben üvegesre főzzük - kevés tejben - a búzadarát, és ha kihűlt, összekeverjük a vajjal.
Az egyik lapot bekenjük a krém felével, rátesszük a második lapot, és megkenjük a savanykás lekvárral, majd rátesszük a harmadik lapot, s megkenjük a krém másik felével.
Ezután rátesszük a negyedik lapot, deszkával jól lenyomjuk.
Ha jól összepréselődött, csokoládémázzal bekenjük, csokoládéreszelékkel megszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - BÉLESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.